zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Boswachter waarschuwt: ‘Je huiskat richt een ware slachting aan in de natuur’

Boswachter waarschuwt: ‘Je huiskat richt een ware slachting aan in de natuur’

BERGEN OP ZOOM/BREDA – Volgens boswachter Eric de Jonge van het Brabants Landschap zorgen katten voor flinke overlast in de natuur. Hij spreekt over ‘een ware slachting’ onder jonge vogels in het broedseizoen. Hij roept katteneigenaren op om elke huiskat een belletje om te binden en ze vooral ’s nachts binnen te houden.
Vorige week was de Jonge nog bij vrienden in recreatiegebied De Duintjes, tussen Bergen op Zoom en Woensdrecht. Ze vertelden hem dat hun kat vooral aan het jagen was op jonge konijntjes. De boswachter vertelt dat wilde dieren natuurlijk gedrag vertonen. Ze jagen alleen op wat ze nodig hebben en sparen daarna hun krachten als ze volgegeten zijn.

Maar dat is niet het geval bij inheemse gehouden huiskatten. ,,Die katten krijgen genoeg te eten van hun baasjes en jagen vooral vanuit instinct. Het gevolg is dat ze eindeloos doorjagen, omdat ze hun prooi niet opeten.”

Kattenkwaad op Vrederust
In het verleden deed de boswachter onderzoek op landgoed Vrederust bij Bergen op Zoom. Het Brabants Landschap plaatste camera’s om vooral de jacht van boommarters te kunnen volgen. Tot schrik van de onderzoekers zagen ze meer dan tien keer per nacht katten op de camera’s. ,,Dat was verontrustend. Het wordt op die manier wel erg moeilijk voor jonge vogels om op te groeien in dat gebied.”
Via sociale media probeert De Jonge bewustzijn te vergroten. Hij roept kattenbezitters op om hun huisdier een belletje om te doen. Maar ook om de dieren vooral in de nacht binnen te houden. Hij plaatste een filmpje van een kat met een net gevangen eekhoorn in zijn bek. ,,Ik las recent ook een onderzoek van de Amerikaanse ecoloog Pete Marra. Hij onderstreept dat katten een drama kunnen zijn voor complete vogelpopulaties.”
De Jonge geeft als advies om je kat vooral goed bij je te houden: ,,Als je een kat hebt. Voer hem dan niet alleen. Ik laat mijn hond ook niet de hele nacht door Bergen op Zoom lopen. We moeten onze katten in Nederland niet langer zien als een half wild roofdier dat wij af en toe mogen vertroetelen. Het is een huisdier waar je als eigenaar verantwoordelijk voor bent.”

Het internet staat vol met snoezige kattenfilmpjes van poezenfans. Wordt de boswachter niet bedolven onder haatmail naar aanleiding van zijn boodschap? ,,Soms wel ja, maar ik krijg ook eerlijke reacties. Iemand plaatse een foto onder mijn bericht met daarop vijf dode roodborstjes. Het resultaat van een dag jagen van zijn kat.”

Vogels beschermen
Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland is het niet helemaal eens met de boswachter. ,,Als het over dit onderwerp gaat, worden vaak buitenlandse onderzoeken gebruikt om de ernst van de situatie te schetsen. Er is nog geen sluitend Nederlands onderzoek gedaan.”
Toch tipt de woordvoerder om tuinen veilig te maken voor vogels. Door dichte struiken in de tuin te plaatsen kunnen vogels en andere kleine dieren goed vluchten voor katten. Maar ook adviseert ze boomgordels tegen poezen te plaatsen als er voederbakjes of nestkastjes in de boom hangen.

Stikken door halsbandje
Veel kattenbaasjes zijn bang dat hun kat zichzelf ophangt aan een halsband. Dierenarts Dino Dedic ziet ook regelmatig katten met gebroken pootjes of verstikkingsverschijnselen door de halsbandjes binnenkomen in het Dierenziekenhuis Breda.
Dit is volgens hem makkelijk op te lossen met een veiligheidsclip. Een halsbandje dat meteen losschiet op het moment dat er te veel druk op komt. ,,Een voordeel is dat je aan een halsband vaak kunt zien dat een kat een eigenaar heeft en niet is verwilderd of zwerft.” Het totaal aantal huiskatten in Nederland bedraagt circa 3-4 miljoen stuks.

bron: bndestem.nl

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

2 opmerkingen

 1. He he eindelijk ook iemand die deze materie aanhaalt, het afschot beleid werd ? ,van tafel gehaald.
  De provincie, heeft dat aangevraagd? Maar de groene partijen waren daar op tegen,
  Nee het uitmoorden van de zangvogels is een natuurlijk iets?
  Een ieder die ? Een ongeringde vogel heeft word bestraft? Een ieder die een huiskat heeft die deze vogels dood ?
  wordt , ontzien?
  Toch vreemd, als een hond schapen dood wordt deze meestal gestraft met een spuitje,met name als het vaker gebeurt.
  Een kat die het doet ? Ja dat is de natuur?
  Hebben we het nog niet eens over voor zijn voor mensen overdraagbare ziektes,
  Ik ben geen katten hater,maar vind dat mensen met huiskatten ? Wel heel erg nonchalant omspringen ,met de natuur en hun bewoners,
  Géén enkele moeite doen ,om hun dier binnen te houden ,zie maar de kattenluikjes en de hoeveelheid katten in de assiels ,ja een nieuw ophalen is nu éénmaal makkelijker, als de kosten van het assiel te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *