vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Boswachter: vogels Biesbosch van slag door oud en nieuw

Boswachter: vogels Biesbosch van slag door oud en nieuw

Boswachter Thomas van der Es, die eerder opriep om van natuurgebieden vuurwerkvrije zones te maken, deelt op Facebook een foto van eenden die mogelijk van slag zijn na oudejaarsnacht.

De Biesbosch-boswachter deelt een foto van spaarbekken honderd en dertig waar duizenden eenden zich ophouden. ,,Een duizelingwekkend aantal.’’ Heel ongewoon, volgens Van der Es. Volgens hem zitten de vogels normaal gesproken voor de oevers van Lage Zwaluwe, maar zijn ze daar mogelijk vertrokken vanwege vuurwerk. ,,Een reactie van de eenden op afgelopen oudejaarsnacht?’’ vraagt hij zich af.
Het gaat volgens Van der Es om een groep van ruim 6000 kuifeenden en zeker honderden futen.

De boswachter riep eerder op om natuurgebieden aan te wijzen als vuurwerkvrije zones. Het onderkomen dat de duizenden vogels hadden gezocht, de Brabantse Biesbosch, is al vuurwerkvrij.

bron:bndestem/facebook

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

5 opmerkingen

 1. Dit zijn aannames, waar je niets mee kunt ,het het bejagen geeft net zoveel overlast ,evenals een straaljager, of een hete luchtballon, waar mijn dieren van in het gaas vliegen.
  Nee een verhaal ,wwar je geen onderbouwing aan kunt geven, het lijkt het spreeuwen verhaal wel?

 2. Vuurwerk of wat dan ook zorgt meermaals voor conflicten hersensystemen. Meermaals is dit van korte duur.
  Wat hier de mogelijkheid is; dat de ganse groep de richting van de eerst weggevlogen eend hebben gevolgd. Het zogenaamde hiérarisch hersensysteem, en dat bij kuddedieren-vogels veelvuldig voorkomt.
  Maar probeer dat maar eens deftig-geloofwaardig te onderbouwen.
  Meermaals hoort je uit alle hoeken, ook van wetenschappers; “vogelhersenen lijken sterk op, zijn dezelfde, als mensenhersenen. Maar daar blijft het dan ook bij.
  Vogels hebben hoofdzakelijk te maken met het “natuurlijke-instinct”, mensen niet, daar komt het “kunstmatige” ook aan te pas. Daardoor dat vele menselijke aannames, al of niet wetenschappelijke, niet stroken met de natuur.
  En dat is één van gevaren-risico’s sociale media’s, waardoor bepaalde aannames een eigen leven gaan leiden, en zelfs als waarheid worden beschouwd. En waar de media gretig op inspeelt, want elk onderwerp dat wordt aangeklikt brengt voor die site-media geld op.

 3. Ja gelukkig hebben vogels noch een natuurlijk instinkt.
  Iets dat bij mensen ? Meer een kopieer gedrag is geworden.
  Of ? Een gedrag om je eigen straat schoon te houden.
  Men vind van alles?
  Vergeet het het alleen op te ruimen.
  ??
  En vinden zich allemaal belangrijk.

 4. Dat de watervogels een ‘veilige’ plek op zoeken lijkt mij logisch, om de vogels rust te geven de waterrijke natuurgebieden een tijd afsluiten voor het publiek, alleen controle boswachter toestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *