vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Bonte vliegenvanger doorkruist Sahara zonder rustpauze

Bonte vliegenvanger doorkruist Sahara zonder rustpauze

Een zangvogel die veel voorkomt in Nederland, is in staat om zonder rustpauze door de Sahara te vliegen.
De bonte vliegenvanger heeft slechts veertig tot zestig uur nodig om de Afrikaanse woestijn te doorkruisen.

De dieren vliegen nonstop over de Sahara heen en reizen voornamelijk bij daglicht, ondanks de hitte. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Groningen in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Bonte vliegenvangers zijn kleine zangvogels met een lengte van ongeveer dertien centimeter. Twee keer per jaar steken ze de Sahara over. De vogels broeden namelijk in Europa en overwinteren in het westen van Afrika.

De wetenschappers brachten de reis tussen deze continenten in kaart door tachtig bonte vliegenvangers te vangen op hun broedplaats in Drenthe. Ze bevestigden vervolgens zeer lichte sensoren aan het lichaam van de dieren. De sensoren registreerden elke tien minuten de felheid van het zonlicht en de temperatuur, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Breedtegraad
Een jaar later slaagden de onderzoekers erin om 27 van de 80 vogels opnieuw te vangen en de sensoren af te lezen. Aan de hand van de gegevens over het zonlicht (zonsopkomst en ondergang) konden ze precies bepalen op welke lengte- en breedtegraad de dieren hadden gevlogen op verschillende momenten tijdens hun reis.

Uit het onderzoek blijkt dat de zangvogels boven de Sahara constant in beweging waren. Gek genoeg wezen de temperatuurmetingen uit dat de dieren in relatief koude lucht vlogen boven de woestijn.

Terugweg
De wetenschappers hebben daar een verklaring voor. Vermoedelijk bevonden de dieren zich op zeer grote hoogte. Door de koele lucht konden ze in één ruk over de woestijn heen vliegen.

Op de terugweg naar Nederland kozen de bonte vliegenvangers een alternatieve route. De zangvogels vlogen tijdens deze reis over de oceaan in plaats van de Sahara. Het is onduidelijk waarom de dieren niet dezelfde weg terugvliegen.

bron: NU.nl
foto: Door Mark Medcalf – Pied FlycatcherUploaded by Snowmanradio, commons.wikimediaFicedula_hypoleuca_-Wood_of_Cree_Nature_Reserve,_Scotland_-male-8a

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *