maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. Maandag kreeg een man die eerder betrokken was bij de diefstal van vogels uit Avifauna een boete van 750 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk.
,,Ze moeten altijd mij hebben’’, zei de 38-jarige Marinus C. maandag in de rechtbank in Zwolle. Hij was vanuit Drunen naar de politierechter gekomen omdat hij bezwaar had gemaakt tegen een boetevoorstel van 750 euro. ,,Niemand kan mij de stukken tonen waaruit blijkt dat ik fout zit en dan word ik weggezet als Jan Lul. Ja zo gaat dat niet’’, zei hij onomwonden.

Diefstal
Dat de controleurs hem moesten hebben, hoeft inderdaad geen toeval te zijn. C. was een van zes mannen die betrokken waren bij de roof van zeldzame vogels bij vogelpark Avifauna. De mannen vormden een bende die inbraken in vogelverblijven om de tropische beesten door te verkopen. Een aantal neushoornvogels stierf omdat ze door de bendeleden slecht verzorgd werden. C. kreeg in juni 2017 8 maanden celstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk als heler van de vogels.

Drie maanden later stond C. op de Vogelbeurs in de IJsselhallen. De twee zeldzame hoppen van hem die werden gecontroleerd, hadden te grote ringen. De controleur schoof zo een van de ringen van de poten. Dat betekent volgens het Openbaar Ministerie dat ze in het wild gevangen zijn en dat mag niet met deze beschermde vogelsoort. De hop komt in Nederland inmiddels niet meer in het wild voor, maar nog wel in Frankrijk. En daar kwamen deze twee vogels vandaan.

Grof geld
Voor dergelijke beestjes wordt flink geld neergeteld. C. kocht de hoppen met onder meer een paar rode kardinalen voor 2.300 euro. Volgens de verdachte had hij geen argwaan toen hij de vogels kocht bij een Franse handelaar. Bij de andere vogels had hij de ringen gecontroleerd, maar net bij deze niet.

,,Meneer is een gewaarschuwd man en hij weet dat ermee gerotzooid wordt. Deze beestjes worden gewoon uit de natuur geplukt’’, zei de officier van justitie. Hoewel de zaak oud was, zag ze niet in waarom ze de boete moest verlagen. De rechter legde echter een deel van de boete voorwaardelijk op.

bron: bd.nl

Bekijk ook

Zeer zeldzame kievit gezien in Zijperpolder: “Het is een unieke vogel”

SCHAGERBRUG – Nog nooit van zijn leven heeft Ruud Brouwer zo’n kievit gezien. Terwijl hij ...

2 opmerkingen

  1. Deze prijs is met gouden ringen
    Normaal ? 400 voor rode kardinalen.
    En hoppen 600 per koppel
    Ja .je moet wel bij de les blijven met prijzen

  2. Maar terecht ,dat men deze mensen volgt ,leer een met de poten van een ander zijn dieren af te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *