zondag 8 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Boerenzwaluw keert terug

Boerenzwaluw keert terug

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Maar, dit zomerse paasweekend en de weken erna keren er grote groepen boerenzwaluwen terug naar Nederland. Brengt de boerenzwaluw de zomer met zich mee?
Na 8000 kilometer vliegen over de Sahel en de Sahara, daalt de zwaluw neer in het land waar de vogel ooit uit het ei is gekropen. Feilloos weet de boerenzwaluw de vermoeiende reis terug naar Nederland te vinden. Boerenzwaluwen Elke keer weer broeden de boerenzwaluwen in diezelfde koeienstal. Als ze de reis hebben weten te overleven tenminste. De boerenzwaluw is namelijk een kwetsbare vogel, ze wegen soms maar rond de 20 gram.

Nu al nestelen
Vorig jaar waren de boerenzwaluwen twee tot drie weken later, omdat er al die tijd een gebied met slecht weer rond de Middellandse Zee hing. Maar nu lijken ze op tijd te zijn en wordt er zelfs al genesteld. En straks, na de zomer, eind augustus, vertrekken ze weer naar Afrika, om daar te ruien en te overwinteren.
Inmiddels weten we door onderzoek dat de jongen niet met de ouders meevliegen naar hun overwinteringsplek. Maar hóe weten ze dan zo’n eerste keer waar ze naar toe moeten vliegen?

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *