donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook waterschappen, proberen te redden wat er te redden valt. Daar waar het kan, wordt het waterpeil zo hoog mogelijk gezet in de sloot en op veel plaatsen zetten boeren de pomp aan om water op het land te laten stromen.
NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook waterschappen, proberen te redden wat er te redden valt. Daar waar het kan, wordt het waterpeil zo hoog mogelijk gezet in de sloot en op veel plaatsen zetten boeren de pomp aan om water op het land te laten stromen.

“Het is dramatisch”, stelt Mark Kuiper. In de Ronde Hoep houdt hij de weidevogels in de gaten voor de Agrarische Natuurvereniging. “Door de droogte kunnen grutto’s en tureluurs niet met hun snavel de grond in. Ze vinden dus geen voedsel en stellen het leggen van eieren zo lang mogelijk uit.

Op andere plaatsen zijn de vogels wel tot broeden gekomen, maar vinden de jongen geen insecten in het hoge gras. Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland: “Het lijkt er op dat van de eerste leg dit jaar veel jongen sneuvelen. De pullen vinden door de droogte niet genoeg insecten in het hoge gras.” Jonge weidevogels moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Ze vangen duizenden muggen en vliegen per dag in het gras. “Door de droogte zijn er gewoon veel minder insecten”
Bij Ouderkerk aan de Amstel staat de tractor van Richard Korrel te loeien. Een flinke straal water spuit het land op. “Ik ben dol op weidevogels. Ze geven me plezier als ik over mijn land rijd. Het is toch prachtig om te zien hoe grutto’s en tureluurs pieren uit de grond trekken?”

Landschap Noord-Holland heeft een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe het water over een maïsakker stroomt. Jonge kievitten scharrelen er hun kostje bij elkaar.

bron:nhnieuws.nl/Youtube

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

2 opmerkingen

  1. Dit heet een win win situatie,heeft de politiek het ook vaak over,
    Waar ik mij geen win situatie bij kan voor stellen,meestal is daar maar 1 win bij,maar hier hebben de boeren gras ,de jongen groen gras? En de kuikens ? Ja dat moeten we afwachten.
    Maar wat ik mij nog steeds van de waterschappen niet begrijp,met name op de zandgronden in oost nederland,
    Waarom worden er in de afwatering sloten ,géén natuurlijke dammen aangelegd
    . Zodat deze sloten op niveau blijven,kun je makkelijk bepalen ,door om de 100 meter een zandwal op te werpen in de sloot,het water zal stijgen ,tot een niveau, wat je makkelijk kunt bepalen,kosten? Nihiel.

  2. Water één van de belangrijkste elementen om te leven werd afgevoerd met Europees geld of als het een economische bedreiging was, nu snakken we er naar.Grote stukken monotoon agrarisch gebied worden nu bloot gesteld aan de koperen ploert,er handig voor de grote machines, maar die zijn geen schaduw nodig. Maar nu zullen de landbouw organisaties wel weer geld van Brussel willen zien om dit proces om te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *