donderdag 20 februari 2020
Homepage | uitheemse vogels | ‘Blauwkopastrilde tapdanst om partner te verleiden’ (video)

‘Blauwkopastrilde tapdanst om partner te verleiden’ (video)

Biologen hebben ontdekt dat een Noord-Afrikaanse zangvogel vaak tapdanst om een partner te verleiden.  De zangvogels van de soort blauwkopastrild bedrijven een soort paringsdans waarbij ze razendsnel met hun pootjes stampen. Waarschijnlijk stemmen de dieren het stampgeluid af op hun gezang om indruk te maken op een mogelijke partner.

Dat melden Japanse en Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Slowmotion
Het is al langer bekend dat zowel mannelijke als vrouwelijke blauwkopastrilds een ingewikkelde paringsdans uitvoeren wanneer ze een soortgenoot van het andere geslacht proberen te verleiden. Zo bewegen de dieren tijdens het zingen hun kop op en neer en houden ze vaak een stukje nestmateriaal in hun bek. De wetenschappers ontdekten het opmerkelijke stampgedrag pas toen ze slowmotionbeelden bekeken van de paringsdans van de zangvogels. U ziet het filmpje onder aan dit bericht

Vlekken
Het gestamp van de dieren gaat dan ook razendsnel. Gemiddeld stampen de vogels drie keer in de tijd dat ze hun hoofd op en neer bewegen, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Met het blote oog zijn de bewegingen niet waarneembaar. Zowel mannetjes als vrouwtjes stampen tijdens het zingen, maar mannetjes gebruiken hun pootjes een stuk vaker.

Blauwkopastrilds behoren tot de familie van prachtvinken en komen alleen voor in tropische of subtropische gebieden. De vogels zijn te herkennen aan een blauwe vlek op hun kop.

Bron: NU.nl
foto: it.wikipedia

BlueCappedCordonBleuFinch

Bekijk ook

Kwarteleieren Jumbo kun je uitbroeden, ontdekte Hans: ‘Een derde blijkt bevrucht’

Hans uit Oirschot kocht onlangs 160 kwarteleieren bij de Jumbo en stopte ze in de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *