dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Blauwborst, de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland

Blauwborst, de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland

Op dit moment komen de blauwborsten ons land binnengevlogen. Na een lange reis vanuit Afrika zijn zij de eerste rietvogels die terugkeren naar Nederland. “Zo’n klein vogeltje en zo’n lange reis. Ze vliegen 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!”, roept boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten enthousiast.

Lente in de bol
“Van alle rietvogels is de blauwborst de eerste die weer terugkeert om hier te overzomeren. De rietgors trekt namelijk niet weg en brengt de winter gewoon in de Nieuwkoopse Plassen door”, legt boswachter Martijn uit. Naast de rietgors en blauwborst is de Nieuwkoopse Plassen rijk aan bijzondere vogelsoorten die langzaam de lente in hun bol krijgen. “Zo zijn de lepelaars inmiddels op de nesten gearriveerd en hoorde ik de rietgors vorige week al luid zijn lied fluiten.”

Vroeg en laat
Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren. “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je tijdens een rondje door de Groene Jonker de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard”, vertelt boswachter Martijn van Schie.

Kleur in het riet
Een blauwe stip hoef je niet alleen maar in het riet te spotten. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. “Ik kan niet wachten tot de rietstengels in de Nieuwkoopse Plassen weer vol zitten met alle vogels. Ja, ook ik heb voorjaarskriebels!”

bron:Ver Behoud Natuurmonumenten
foto: Door Daniel Bastaja, http://www.birdingfaqs.com/ commons.wikimedia

De blauwborst
De blauwborst

Bekijk ook

Kievit valt kraanvogels aan (video).

De titel verraadt al dat dit geen recent filmpje is, maar daarom niet minder mooi. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *