woensdag 19 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Birdlife Australia doet verslag van de strijd tegen de vlammen

Birdlife Australia doet verslag van de strijd tegen de vlammen

De enorme bosbranden die kurkdroog Australië teisteren doodden vermoedelijk al een half miljard dieren. Terwijl het vuur bos na bos en dorp na dorp op lijkt te slokken probeert onze zusterorganisatie Birdlife Australia tegen de klippen op te redden wat er te redden valt.
Birdlife Australia heeft een noodfonds geopend waaruit werkzaamheden kunnen worden betaald die de schade nog een beetje kunnen inperken en vooral herstellen. Zo staan er teams klaar die gebieden waar het vuur is uitgeraasd kunnen inventariseren op overlevende vogels en hun stukken habitat die te herstellen zijn. Ook willen ze het geld inzetten voor herstelwerkzaamheden in het gebied, waarbij het vooral ook zaak is dat er manieren worden gevonden waarmee de grond vochtig kan worden gehouden. Op die manier grijpt het vuur minder snel om zich heen.


Van de bergen tot de kust
Samantha Vine, hoofd natuurbescherming voor Birdlife Australia, schrijft in een weblog dat ecosystemen van de bergen tot aan de kust zijn getroffen door de ramp ‘inclusief regenwouden die niet zouden moeten branden en allicht nooit meer herstellen’.
Al in 2008 gewaarschuwd
Birdlife Australia plaatst de kanttekening dat Australische ecosystemen ingesteld zijn op bosbranden. Ze zijn op veel plaatsen een jaarlijks terugkerend fenomeen. De omvang van het inferno baart echter grote zorgen. Vine wijst er in haar weblog op dat de Australische overheid al in 2008 was gewaarschuwd: naarmate het land droger wordt en de zomers langer en heter worden zal de kans op grotere en langdurige bosbranden toenemen. Het kantelpunt werd voorspeld op 2020.
Miljoenen vogels omgekomen
Australische natuurbeschermers maken zich geen illusies: waarschijnlijk zijn miljoenen vogels omgekomen door de bosbranden. Een kleine in het oog springende soort als de vuurbuikvliegenvanger is kansloos tegen de vlammen. De imposante roodstaartraafkaketoe is een sterke vogel die sneller zal kunnen vluchten, maar de vraag is waarheen. En als de soort dan terugkeert is er waarschijnlijk een voedseltekort. De soort is deels afhankelijk van de stringybark-eucalyptus, maar deze kunnen door de enorme brandschade zomaar voor een jaar of tien geen voedsel bieden. Ook het leefgebied van de ernstig bedreigde geschubde lelhoningeter is deels in vlammen opgegaan: de soort kent een populatieomvang van minder dan 250 vogels.

Voor het herstelwerk in de natuur is een noodfonds geopend.

bron:Vogelbescherming

Een van de bedreigde vogels is de roodstaartkaketoe

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

2 opmerkingen

  1. Vuur is altijd een ramp voor dier en mens ,ook zal men zich daar moeten? Bezinnen? Om water op te slaan ,ook de bomen rond de huizen?
    Maar de dieren ,hebben géén enkele mogelijkheid om te vluchten,een ramp

  2. Dit is een ecologische ramp die onze planeet nog minder leefbaar zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *