woensdag 29 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Bijzonder: ravenkoppel broedt spontaan in Oisterwijkse Bossen

Bijzonder: ravenkoppel broedt spontaan in Oisterwijkse Bossen

OISTERWIJK – De raaf is terug in Oisterwijk. De zwarte aasetende vogel is gezien in de Oisterwijkse Bossen. Een koppeltje heeft er twee jongen grootgebracht. Volgens Natuurmonementen gaat het om het eerste spontane broedgeval in Brabant. De vogels zijn een zeldzaamheid en kwamen alleen voor op de Hoge Veluwe en op de Maashorst bij Uden.

In die natuurgebieden gaat het om uitgezette raven. Dat er spontaan een koppeltje nestelde in de Oisterwijkse Bossen is daarom extra speciaal.

Dode dieren
Een van de redenen waarom de raaf is gaan broeden in Oisterwijk zijn de dode dieren die in het bos liggen. Natuurmonumenten laat namelijk steeds vaker kadavers liggen.

Peter Voorn, ecoloog bij Natuurmonumenten, wist een paar maanden geleden al dat de raaf gearriveerd was in Midden-Brabant. “Al in maart hoorde ik boven Groot Speijck in Oisterwijk het kenmerkende zware ‘prohk prohk’ van een raaf, die in lange vluchten boven het bos leek te patrouilleren”, vertelt de ecoloog.

Een paar weken later hoorde Voorn de raaf weer, maar daarna liet hij zich niet meer horen. Tot collega Luc Roosen onlangs in een hoge spar twee jonge raven zag zitten met een ouder die druk rondvloog.

bron: omroepbrabant.nl
foto:  Donar Reiskoffer, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

raaf

 

Bekijk ook

LICHTE DALING IN HET AANTAL OVERWINTERENDE GANZEN

Het verblijf van overwinterende ganzen in ons land neemt voor het eerst sinds ongeveer een ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *