donderdag 2 april 2020
Homepage | inheemse vogels | Bij welk dier geeft ook de man melk?

Bij welk dier geeft ook de man melk?

Duiven geven melk, de vrouwtjes én de mannetjes. Vindt u dat niet apart? Briljant, want zo kunnen ze ook in de winter jonkies groot krijgen. Het zijn natuurlijk vogels en geen zoogdieren, dus het gaat er wel wat anders aan toe dan bij een koe.
Duivenmelk komt niet uit een uier, maar uit de krop van de duif. Dat is een verbreding bovenin de keel, waar de jongen de melk uitpikken. Daarom kunnen ook mannetjes het produceren. En de melk zelf is eigenlijk ook geen echte melk, want het is meer een prutje dan een vloeistof.

Bescherming tegen ziekten
Duivenmelk bestaat uit huidcellen. Een paar dagen voor de babyduifjes uit het ei komen, wordt de binnenlaag van de krop van de ouders steeds dikker, komt dan los en vormt de ‘melk’. Tja, waarom heet het dan melk? Omdat er ook veel vet en eiwit in zit -zoals in gewone melk- en omdat de jongen ermee gevoerd worden. En, omdat er ook antistoffen in zitten, net als in moedermelk. Zo krijgen de jonge duiven wat bescherming mee tegen allerlei ziekten.

´s Winters broeden
Uniek is duivenmelk niet, want ook flamingo’s en keizerspinguïns maken zoiets. Briljant is het wel. Het geeft duiven namelijk de mogelijkheid jonkies groot te krijgen als er geen insecten zijn. Andere vogels kunnen alleen maar broeden als het warm genoeg is voor rupsen, larven en dat soort lekkers, maar duiven broeden gerust het hele jaar door, ook in de winter. Ze hebben zo meer kans om meer jongen groot te krijgen.
Buitenbeentje
Maar liefst vier Hollandse duivensoorten maken duivenmelk en broeden vrijwel het hele jaar. Dat zijn de turkse tortel, de houtduif, de holenduif, de stadsduif en natuurlijk onze post-en sierduiven. Voor de vijfde, de zomertortel, ligt het net wat anders. Deze schuwe vogel is een trekvogel, die in september weer richting West-Afrika gaat, dus alleen kan broeden tijdens het broedseizoen. De jongen van dit ‘buitenbeentje’ worden wel met kropmelk gevoerd.

bron:Vogelbescherming (JeanetvanZoelen)

Bekijk ook

Pientere kauw, met video

Je kunt je netje met pinda’s nog zo ver van de tak hangen, sommige kauwen ...

1 opmerking

  1. Heb het jaren geleden ook al gezegd? De natuur heeft alles goed geregeld? Alleen wij mensen denken het beter te kunnen regelen.wat bijna altijd een ramp is ? Of wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *