maandag 22 juli 2019
Homepage | regelgeving | ‘Bezoekersregeling pluimveebedrijven niet versoepelen’

‘Bezoekersregeling pluimveebedrijven niet versoepelen’

De bezoekersregeling voor Nederlandse pluimveebedrijven – ingesteld vanwege vogelgriepuitbraken – moet niet worden versoepeld. Dat bepleiten belangenbehartigers van de pluimveesector.
“De dreiging blijft groot,” waarschuwt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers, wijzend op besmettingen in andere landen. Vanuit erfbetreders zijn er geluiden om de bezoekersregeling te versoepelen, ook gezien het zomerse weer, wat normaal geassocieerd wordt met een laagrisicoperiode voor vogelgriep.

Vogelgriep woekert in België en Frankrijk
Eind mei werd voor het laatst hoogpathogeen virus gevonden op Nederlandse bodem. Dat was bij wilde ganzen in de gemeente Utrecht. Buiten Nederland is het virus echter nog niet uitgewoed. In België zijn sinds 1 juni nu 13 besmettingen met hoogpathogene vogelgriep gemeld in het hobbycircuit en ook in het noorden van Frankrijk werd deze week weer een besmetting gemeld.
Van de laatste besmetting in het Belgische Luik wordt bovendien vermoed dat deze op zichzelf staat en wilde vogels de bron van de besmetting zijn, meldt het Belgische Pluimvee.

‘Schijnveiligheid’
Andere jaren was in zomer sprake van een stabiele situatie, dat is nu niet aan de orde zegt Alex Spieker, beleidsmedewerker van koepelorganisatie Avined waarin LTO/NOP, NVP, Nepluvi, Anevei en COBK verenigd zijn. Hij spreekt van een gevoel van ‘schijnveiligheid’ in Nederland. “Jammer genoeg zijn er nog steeds signalen dat er bij wilde vogels nog HPAI zit. Dat maakt dat er brede steun is voor het in stand houden van de bezoekersregeling.”

Met name vanuit de (exporterende) pluimveevleestak, waar de export net weer op volle toeren komt en die zich bij een nieuwe uitbraak gelijk weer geconfronteerd zou zien met gesloten grenzen.

Praktische invulling regeling
De pluimveebelangenbehartigers en het ministerie kijken wel naar de praktische invulling van de regeling. Zo moet nu een bulkwagen-chauffeur die zijn auto van de ene naar de andere silo wil verplaatsen iedere keer bij het in- en uitstappen een wegwerpoverall en overschoenen uit- en aantrekken. Voor langere termijn moet de regeling met name meer doelgericht worden, vindt LTO/NOP-voorman Hubers, zodat deze nog effectiever is.

bron:boerderij.nl

Moeten binnen blijven

Bekijk ook

Bestuur en oppositie zien duivenvangst helemaal anders

Het schepencollege maakt dit jaar maar liefst 13.575 euro vrij voor het vangen en doden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *