vrijdag 21 februari 2020
Homepage | regelgeving | Bende vogelroof Avifauna door rechter streng gestraft

Bende vogelroof Avifauna door rechter streng gestraft

Vijf mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van twee tot veertien maanden voor het stelen van tientallen vogels. De bende roofde in 2014 onder meer dieren uit vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.
De straffen vallen hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat ze levende, zeldzame en beschermde dieren hebben gestolen.
Teruggevonden in Den Bosch
Bij Avifauna namen de mannen onder meer toekans, neushoornvogels, kaketoes en een zeldzame reuzentoerako weg. De dieren hadden een gezamenlijke waarde van honderdduizend euro, schrijft Omroep West.
De helft van de vogels werd een maand later zwaar verwaarloosd teruggevonden in een schuur in Den Bosch. Een aantal vogels had het niet overleefd, anderen waren er slecht aan toe. De meeste vogels zijn echter nooit teruggevonden.
Impact
Volgens de rechter hebben de getroffen vogelparken grote financiële schade geleden door de diefstal. Daarnaast was er de emotionele impact op de eigenaren en de medewerkers. “Zij hebben de dieren vaak jarenlang met veel toewijding gefokt en verzorgd.”
Ook vindt de rechter dat de verdachten de fokprogramma’s een zware slag hebben toegediend en dat ze hebben bijgedragen aan de bedreiging van beschermde vogelsoorten.

bron: NOS
foto: eigen

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

1 opmerking

  1. Deze straffen ook doortrekken naar de vogel diefstallen bij particulieren. Ook zij hebben vaak veel schade in het kweken van hun soorten .Dit neemt vaak een aantal jaren in om de bloedlijnen weer te vinden waar je mee verder kunt.
    Maar hier word door de rechters makkelijk over geen gestapt.en krijgen deze criminelen dan ook vaak een taakstraf of een berisping van je mag het niet weer doen .
    En de slachtoffers hebben het nafluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *