zondag 5 juli 2020
Homepage | uitheemse vogels | Belgische ornitholoog ontdekt onbekende uil op West-Afrikaans eiland

Belgische ornitholoog ontdekt onbekende uil op West-Afrikaans eiland

22 JULI 2016
Tijdens een recente expeditie naar de afgelegen regenwouden van het eiland Príncipe, in West-Afrika, ontdekte de Belgische ornitholoog Philippe Verbelen een nog onbekende soort dwergooruil. De uil heeft een roep die sterk afwijkt van andere bekende dwergooruilsoorten en het gaat daarom wellicht om een nieuwe soort voor de wetenschap.

Geruchten over het voorkomen van een dwergooruil op Príncipe zijn al bijna 90 jaar oud, maar de vogel kon zich tot op heden verborgen blijven, hoewel er al meerdere expedities op touw werden gezet om de uil te zoeken. De eerste onderzoekers die op Príncipe de wouden exploreerden, maakten al in 1928 melding van de aanwezigheid van een kleine, uiterst zeldzame uilensoort, maar harde bewijzen ontbraken.

In 1998 verzamelde dr. Martim Melo, een Portugese bioloog van de universiteit van Porto tijdens zijn veldwerk op het eiland getuigenissen van papegaaien-vangers. Ze vertelden dat ze een kleine uil hadden gezien in boomholten terwijl ze in bomen klommen om naar nesten van Grijze roodstaart-papegaaien te zoeken.

Met de hulp van de lokale gids kon Verbelen een plek in het woud vinden waar de onbekende geluiden ‘s nacht regelmatig te horen waren waardoor hij vermoedde dat het dier in dit deel van het regenwoud niet zeldzaam is.

Het geroep kwam telkens van hoog uit het bladerdak waardoor het aanvankelijk erg moeilijk bleek om visuele observaties te doen. De zoektocht werd verder bemoeilijkt door het erg steile terrein en de felle regenval. Na veel klauteren, kreeg Verbelen uiteindelijk een kleine rossige Dwergooruil te zien in de lichtbundel van zijn zaklamp. Hij kon de uil uit het hoge bladerdak naar beneden lokken door de roep van het dan nog onbekende dier eerst op te nemen en opnieuw af te spelen. Plots kwam een vogel in duikvlucht uit een boom naar beneden gevlogen en landde op een tak op amper tien meter. Met behulp van een sterke zaklamp slaagde Verbelen er ook in om duidelijke foto’s van de uil te maken.

bron: natuurpunt.be
foto: Philippe Verbelen

De tot nu toe onbekende uil
De tot nu toe onbekende uil

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *