donderdag 12 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Belgische Merels besmet met dodelijk virus

Belgische Merels besmet met dodelijk virus

Wat is er aan de hand met onze merels? Er worden volgens het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek steeds meer zieke en of verzwakte vogels binnengebracht. En dit in een periode waarin er meer dan genoeg voedsel te vinden is. Bovendien sterven de meeste merels al snel na het binnenbrengen.
Vermoedelijk gaat het om het Usutu-virus, een van oorsprong Afrikaans virus dat vooral merels treft. De ziekte wordt via muggen van de ene vogel op de andere overgedragen. Dit jaar waren er door het natte voorjaar enorm veel muggen en dat zou de verspreiding wel eens in de hand gewerkt kunnen hebben, aldus het Natuurhulpcentrum. Het virus dook enkele jaren geleden ook al op in Duitsland, toen stierf maar liefst één derde van de Duitse merelpopulatie.

Helaas bestaat er momenteel nog geen vaccin om de besmette vogels te helpen. In het Natuurhulpcentrum probeert men uit te zoeken vanwaar de vogels komen en ook of de oorzaak van de vogelsterfte inderdaad het Usutu-virus is. Op deze manier kon men enkele jaren geleden ook de uitbraak van hondenziekte onder steenmarters in kaart brengen.

Vind je een zieke merel, breng hem dan zeker binnen in een van de opvangcentra voor zieke en gewonde wilde dieren (VOC). Wees gerust, omdat de ziekte enkel overgedragen wordt door muggen kan aanraken van een zieke merel in principe geen kwaad. Toch is het raadzaam om de vogels steeds met handschoenen vast te nemen.

bron: hbvl.be
foto: eerder geplaatst

De merel in dit bericht is helaas uitgezongen
De merels in dit bericht zijn helaas uitgezongen

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

1 opmerking

  1. Nu weten we het zeker dat allerlei vogel ziektes niet door de import komt ,maar door een bredere verspreiding van allerlei diverse invloeden,
    Zijn we mooi een oor aangehaald door de antie dier lobby ,inzake import stop.
    Zoals zij een ieder een rad voor ogen draaien .samen met uitheemse dierenopvang ,dierenbescherming,en nog vele andere organisaties die alleen belang hebben bij hun eigen verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *