zaterdag 30 mei 2020
Homepage | natuurbescherming | Belgische bestelwagen met 320 verwaarloosde puppy’s, herten, vogels en aap onderschept in Duitsland

Belgische bestelwagen met 320 verwaarloosde puppy’s, herten, vogels en aap onderschept in Duitsland

De Duitse politie heeft in het Beierse Waidhaus maandagnacht een illegaal dierentransport onderschept, zo meldden verschillende Duitse media. In het voertuig met Belgische nummerplaat en inzittenden werden onder meer puppy’s, herten, vogels en zelfs een aapje aangetroffen. Alle 320 dieren zaten in veel te kleine ruimtes en hadden geen eten of water.
De lijst met gevangen dieren lijkt wel eindeloos: 27 puppy’s (teckels, Franse bulldogs, een boxer en een Chow Chow), 250 vinken, vier zwanen en vier ganzen, drie witstaartherten, een neushoornvogel en een Liszt-aap (ook wel pinchéaapje genoemd). Die twee laatste dieren behoren bovendien tot de hoogste categorie van beschermde diersoorten.

“De dieren zaten in kooien of donkere dozen. Elke centimeter van het busje was gevuld”, verklaarde Franz Völkl, woordvoerder van de federale politie in Waidhaus. De aap zat niet in de laadruimte, maar tussen de benen van de passagier. De dieren waren ook nog niet gevoed en er was ook onvoldoende ventilatie in het voertuig.
De puppy’s zijn slechts een paar weken oud, en dat is te jong om te worden gescheiden van hun moeder en om te worden gevaccineerd. “De honden mogen niet samen met de andere dieren zijn vervoerd, omdat ze roofdieren zijn”, aldus Andreas Brucker van de organisatie Animal Welfare Association.

Reis van 1.400 kilometer
De twee inzittenden, een 23-jarige en een 53-jarige Belg, beweerden de dieren te hebben gekocht in Boedapest om ze naar Antwerpen te brengen, goed voor een totale afstand van ongeveer 1.400 kilometer. De twee konden niet de nodige documenten voorleggen en mochten hun reis naar Antwerpen verderzetten, maar ze werden bekeurd voor meerdere misdrijven.
Alle dieren werden meteen in beslag genomen. “We vaccineren de puppy’s tegen hondsdolheid. Daarna moeten ze nog drie weken in quarantaine blijven”, aldus Manuela Marth van het dierenasiel van Wunsiedel. De andere dieren worden opgevangen in centra in Neurenberg en München. Het zal zeker nog enkele maanden duren vooraleer alle dieren een nieuwe permanente thuis zullen krijgen.

Duitse politie arresteerde eind vorig jaar nog twee Hongaarse mannen die maar liefst 37 hondjes in hun wagen vervoerden. Dat gebeurde ook bij een controle in Beieren. De dieren zaten toen opeengestapeld in hamsterkooien, dozen en kratten. Volgens de federale politie waren ook die mannen onderweg naar België om de puppy’s illegaal in ons land te verkopen.

bron:hln.be

Ook behoorden 250 vinken tot het transport

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *