zondag 20 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Belgisch dierenpark wil uitgestorven ara terugbrengen in het wild

Belgisch dierenpark wil uitgestorven ara terugbrengen in het wild

Een Belgisch dierenpark gaat zich inzetten om een uitgestorven diersoort terug te brengen in het wild. Dierentuin Pairi Daiza wil de zeldzame Spix’ ara redden, een blauwe papegaai die vroeger in Zuid-Amerika te vinden was. In gevangenschap leven momenteel nog maar 160 exemplaren.

Het park in België start een kweekprogramma, zodat de papegaaien over een paar jaar uitgezet kunnen worden in hun natuurlijke omgeving in Brazilië. Er is een overeenkomst ondertekend met de Braziliaanse minister van Milieu, de directeur van een Duitse papegaaienstichting en de voorzitter van een Braziliaans instituut voor biodiversiteit.

De Spix’ ara is één van de zeldzaamste vogels op aarde. Sinds 2000 komt het dier officieel niet meer in de vrije natuur voor. In Pairi Daiza wordt een speciaal centrum voor voortplanting gebouwd. Daar nemen in eerste instantie vier ara’s hun intrek. Ook in Brazilië komt een centrum te liggen.

bron: loopings.nl

 

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

5 opmerkingen

 1. Het probleem zit vaak in het land van herkomst,daar is of de bevolking, bezig om het dier uit te roeien,of de habitat is niet meer geschikt,dus moet men eerst trachten dit te veranderen,
  Het is ook getracht met de bali spreeuw,deze werden terug gebracht op bali ,door necerlandse kwekers ,en vervolgens gevangen door de baliniezen om weer te verkopen,dweilen ?? Ja met de kraan open.
  Maar waarom kunnen we deze wel terugplaatsen ,en andere dieren niet ,deze moeten vernietigd worden ? Of herplaatst in een dierentuin? Ik snap er meestal?? Geen zak van.
  Of ligt dat aan mij.

 2. Twee meest voorkomende problemen bij het terugplaatsen van dieren/vogels in de natuur zijn;
  (1) Het toepassen van onnatuurlijke, kunstmatige, praktijken.
  Zie wat er dit broedjaar zich voordoet bij onder andere parkieten-papegaai soorten vanwege slecht kweekjaar. De eieren worden in een broedmachine geplaatst, zelfs eieren van uitstekende kweekkoppels.
  (2) De voorgeschiedenis van de vogels. In de eerste plaats genetische vererving.
  Hoeveel vogels zijn genetisch nog minstens 97% zuivere soort-ondersoort?
  Zie Amerikaans kapoetsensijzen project, waar bij nakomelingen van sommige kweekkoppels één of ander kleurslag voorkwamen, met alle gevolgen van dien. Kweekkoppels en nakomelingen die niet meer geschikt waren voor dit project.

  Wat de bali spreeuwen betreft. Onlangs een bericht ontvangen dat het project meer dan de verwachtingen overschrijden.

  Dat dierentuinen, vogelparken, niet al te happig zijn om samen te werken met particulieren heeft voor een groot deel te maken vanwege een zekere schrik voor aandoeningen/ziektes. Aandoeningen/ziektes hebben ook te maken met de voorgeschiedenis van de dieren/vogels.

  Zolang dieren-vogelorganisaties, vogelbonden allerhande kunstmatige handelingen promoten. Des te langer dat particulieren die het wel goed menen bij het houden/kweken van dieren/vogels , des te langer zullen diezelfde particulieren onder gewaardeerd worden. Jammer genoeg ook door dierentuinen/vogelparken.

  Het is niets voor niets dat Aviornis Internationaal niet langer allerhande kleurslagen, mutaties/mutanten, toelaat op/bij hun evenementen.
  Jammer genoeg zie ik het bij NBvV nog niet zo snel gebeuren.

  Wat absoluut nodig is, is een afzonderlijke klasse voor de zuivere soorten/ondersoorten.
  Met de huidige DNA-onderzoek apparatuur, worden vanaf 97% , dieren/vogels beschouwd als genetisch zuivere soort/ondersoort

  Zelf persoonlijk een onderzoek laten doen bij mutatie Europese groenvink ontstaan door kruisingen van verschillende soorten groenvinken, onder andere Chinese groenvink, en soorten Amerikaanse sijzen, onder andere Magellaansijs.
  Na grondig onderzoek bleek de vogel genetisch voor 97,8% Europese groenvink te zijn.
  Jammer genoeg zijn dergelijke genetische onderzoeken niet goedkoop. En die op het ogenblik vooral worden toegepast, worden uitgevoerd, bij soorten/ondersoorten in de Natuur. met als gevolg straks verschillende “nieuwe” zelfstandige soorten/ondersoorten. In de eerste plaats Amerikaanse soorten/ondersoorten. Zelfs met de zang van de vogels wordt er rekening gehouden.
  Daarom dat het naar de toekomst toe o zo belangrijk is, zal zijn, om de genetische wetenschappelijke namen te gebruiken.
  Want die zijn Internationaal overal de zelfde.

 3. Ben het daar voor een heel groot gedeelte mee eens.maar dierentuinen willen in Nederland niet met particulieren samen werken?? De rest van Europa wel??
  Vreemd ? Dit heeft niets met allerlei genetische en ziektes te maken. Nee het belijd van deze parken.
  Ik mag met mijn vogelbestand .en als ze er zouden zijn? Met ziektes onder de vogels ?zo burgers Busch in lopen? vreemd als ik een kangaroe wil ruilen binnen deze en vele andere parken .spelen ineens ziektes de hoofdrol.
  Heb vogels naar Duisburg verkocht.komen via een achterdeur Nederland binnen.
  Deze gaan eerst in quarantaine!
  Nee onze dierentuinen hebben grote oogkleppen op.
  Heb al vaker voorgesteld aan de nvz om een sublijst te maken .met serieuze houders.
  Ook met Marc Damen daar over gesproken.voormalig CEO Blijdorp en voorzitter van de nvz.
  Maar ook hij is gebonden aan de leden? Wat die leden dan ook doen.wel dieren naar het buitenland sturen ( particulieren) maar niet in Nederland?
  Wij zullen deze dieren of het nu vogels zijn of parkdieren of reptielen.moeten koesteren , en zorgen dat onze natuur in stand blijft .met hulp van de liefhebbers van dieren.
  En ook trachten dat er nieuw bloed komt bij bestaande groepen. Op een verantwoorde mannier , en dat versturen ? Mits geringd of aantoonbare nakweek van dieren ? Over de wereld en niet met een ambtelijke inmenging van organisaties die daar kapitalen uit willen slaan.zoals de nvwa.
  Aanmelden bij een dieren arts met documenten .en versturen met controle douane.moet voldoende zijn.
  Doen we bij mensen ook.

 4. Genetisch kunnen we bij heel veel dieren in procenten gaan werken.
  Doch onze natuur maakt ook misstappen net al de mens.en dan ontstaat er ander materaal.
  Ben in 2003 op Bali geweest .en er vlogen er een paar rond.
  Maar op de markt in Denpassar waren er ook wat. Dus?
  Gaat er ook een aantal dingen nog fout.
  Het opkweken van bijzondere dieren , met de hand .gebeurt ook in dierentuinen .en zal soms noodzakelijk zijn .het zal niet direct lijden tot het niet natuurlijk grootbrengen van de volgende generatie jongen.
  Dit heeft meer te maken met het aanbod van het goede voedsel op het goede moment.
  Iets wat vaak misgaat.
  Ook kleurplaten komen in de natuur voor.
  Als kind hadden we gewone eenden? Nu bijna géén meer.
  Ook merels hadden vroege bonte veren .en nu iets meer.
  Heb in de jaren 70 al compleet witte scholekster gezien en kraaien met een afwijkende kleur.
  Dus kleurmutaties is van alle tijd

 5. Ook in de natuur komen natuurlijke kruizingen voor,bv de groen vleugel en roodvleugels, deze zal ooit een eigen soort worden ,alléén dat maakt één mensenleven niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *