zaterdag 20 juli 2019
Homepage | uitheemse vogels | Belg ontdekt nieuwe vogelsoort in Indonesië

Belg ontdekt nieuwe vogelsoort in Indonesië

Tijdens een vakantie in Indonesië heeft Philippe Verbelen, bossenexpert bij Greenpeace België, een opvallende vogel geobserveerd die voortaan als nieuwe soort te boek staat: de ‘Rote boszanger’. Deze ontdekking illustreert mooi de rijkdom van het Indonesische woud en de noodzaak om het beter te beschermen.
In 2009 bezocht ornitholoog Philippe Verbelen het Indonesische eiland Rote en nam er een bijzondere soort boszanger waar. Boszangers zijn kleine insectenetende zangvogels (geslacht phylloscopus in het Latijn), die gewoonlijk in de toppen van de bomen leven.

“Bij de waarneming van de vogel en de analyse van de foto’s die ik had genomen, besefte ik dat deze boszanger sterk verschilde van zijn buur op Timor: de snavel was veel langer en het verenkleed veel geler”, preciseert Philippe Verbelen.

Philippe Verbelen keerde in 2014 terug naar Indonesië om de vogel te vergelijken met die van de naburige eilanden. Vervolgens heeft een groep wetenschappers van de Nationale Universiteit van Singapore en het Indonesisch Wetenschapsinstituut de wouden van Rote verkend om de boszanger meer in detail te bestuderen. Het resultaat van hun analyse werd zopas gepubliceerd en het gaat wel degelijk om een nieuwe soort die de naam ‘Rote boszanger’ kreeg.

“Het is de tweede vogelsoort die in minder dan een jaar ontdekt werd op dit eiland. Dat is uitzonderlijk”, verklaart Verbelen. “Deze ontdekkingen tonen aan hoe weinig we van de biodiversiteit van de Indonesische wouden kennen. De tijd dringt, want in de laatste 15 jaar is meer dan 24 miljoen hectare woud verdwenen in Indonesië. We moeten dringend de inspanningen opdrijven om de resterende Indonesische bossen te beschermen”, besluit de ornitholoog.

bron/citaat:hln.be
foto: helaas niet beschikbaar, afgebeeld de Timor boszanger (bron:Flickr)

Dit is de Timor boszanger

 

Bekijk ook

Pinguïns kraken sushibar ( met video)

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is de politie druk geweest met het weren van een ...

4 opmerkingen

 1. Het zal meer dan waarschijnlijk ook niet de laatste zijn die als “nieuw” dier-vogel wordt ontdekt.

  Op/ bij EOS wetenschap is er meer informatie, en is er via YouTube een filmpje te bekijken.
  Vanwege de zang werd “nieuwe” soort vogel (2004) niet erkend als “nieuwe” vogelsoort-ondersoort. En werd er vanuit gegaan dat het de Timorese boszanger was/is.

  Met de huidige onderzoekmogelijkheden is het zelfs mogelijk om via de zang van vogels te bepalen als het al of niet gaat om een “nieuwe” soort-ondersoort.
  Vooral in Amerika wordt daar op het ogenblik grondig aangewerkt. En waardoor toekomst gericht er verschillende vogelsoorten die nu beschouwd worden als ondersoorten straks aanzien worden als zelfstandige soorten.
  Dergelijke onderzoeken zijn niet goedkoop, en er heerst een streng onderzoekreglement op gebied van geloofwaardigheid. Die onder andere door Universiteitsstudenten die daaraan meewerken worden ondertekent.

 2. Nog eraantoevoegen dat de “nieuwe” vogel wordt genoemd naar het eiland Rote waar de vogel werd gevonden. Phylloscopus Rotiensis.

 3. Niet de zang is doorslaggevend.maar word meestal als leidraad gezien?
  We hebben de laatste jaren .heel veel soorten toegevoegd onder de naam van taxonomische herziening ruim 700 ??.deze clasificatie ? Heeft een gezamenlijke voorouder.die door veranderingen in voedsel aanbod.en een op zich zelf staande omgeving vaak aangeduid word als nieuw soort.
  Zang is daar ook een onderdeel van? Maar een eiland geeft gauw een andere zang .kijk naar de darwin vink.
  Ieder eiland een andere zang .een ander voedsel aanbod .en een ander ontwikkeling van deze vogel.
  Terwijl de voorouder van deze ? Dezelfde was.
  Het soortvormingproces.
  Een mooi resultaat voor de ontdekker.de vogel laat het koud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *