woensdag 19 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Belg (54) betrapt met 20 exotische vogels in zijn valies in Peru

Belg (54) betrapt met 20 exotische vogels in zijn valies in Peru

Op de luchthaven van Lima in Peru hebben de autoriteiten een Belg gearresteerd die probeerde om een 20-tal exotische vogels het land uit te smokkelen. H. C. (54) had de levende vogels in kartonnen doosjes opeengepropt in zijn valies. Op de zwarte markt zouden ze een hoge prijs moeten opleveren. De Belg riskeert vijf jaar cel.
“C. is maandag opgepakt omdat hij illegaal twintig wilde dieren vervoerde”, aldus een politieman. Onder de geredde vogels bevonden zich volgens lokale media bijna bedreigde diersoorten, die op de illegale markt een hoge prijs zouden opleveren.

De Belg was naar verluidt de veiligheidscontrole op de luchthaven al gepasseerd en stond net op het punt aan boord te gaan van een vlucht naar Madrid, toen hij in het vizier van de agenten kwam. Volgens de krant La Republica reisde hij regelmatig van en naar Peru.

Uitdroging en stress
Tussen de vogeltjes zaten behoorlijk speciale exemplaren, die alleen te vinden zijn in jungle van Peru, Ecuador of Bolivië. “Sommige van de felgekleurde vogels vertoonden tekenen van uitdroging en stress”, melden de autoriteiten. “Er waren er ook die hun veren verloren nadat ze urenlang in de dozen opgesloten zaten.”
Er zaten onder meer twee toekans bij, een soort van spechtvogels die in Midden- en Zuid-Amerika leven. Daarnaast ook 16 tangaren, zangvogels die enkel in Amerika voorkomen.

Peru wordt door vogelliefhebbers beschouwd als een waar paradijs. Er leven meer dan 1.800 verschillende soorten vogels. De lucratieve illegale handels is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit in de regio.

23 miljard euro
Volgens Interpol is de handel in wilde dieren een van de vier meest lucratieve misdaden en brengt die jaarlijks wereldwijd meer dan 23 miljard euro op.

bron:hln.be

De doosjes worden door de douane zorgvuldig open gemaakt

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

1 opmerking

  1. Ook Peru? Kan dit soort zaken tegen gaan? Door kwekers ? Van tropen ,de kans geven om geringde nakweek vogels met een gesloten voetring ,gewoon te versturen? Doen wij in nederland ? Met onze kippen ook? Al hebben die niet ééns een ring om? Deze gaan ook wereldwijd op transport ,legaal😁
    Dan beschermd je de natuur ,krijg je niet van deze excessen, en mensen leren ok anders naar de vogels te kijken
    En de liefhebbers zijn ook tevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *