donderdag 22 augustus 2019
Homepage | foto & film | Beleef de lente: Eerste ei bosuil al gelegd

Beleef de lente: Eerste ei bosuil al gelegd

Geplaatst op 7 februari 2019

Noteer in de agenda: Beleef de Lente gaat weer van start! Op zondagochtend 17 februari zet Vogelbescherming Nederland in de uitzending van Vroege Vogels op Radio 1 de camera’s bij de broedende vogels weer live. Vanaf dat moment kan iedereen opnieuw meegenieten met het liefdesleven van vogels in de lente. Dat er te genieten valt is nu al zeker: de bosuil heeft vannacht haar eerste ei gelegd. Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland trekt al jaren rond de één miljoen trouwe kijkers.
Vroege broeders
Zodra de camera’s op 17 februari aan zijn, valt er direct genoeg te zien. De bosuil is er elk jaar weer vroeg bij, omdat jonge bosuilen het nest verlaten op het moment dat andere vogels aan de jongen beginnen. Bosuilen eten behalve muizen namelijk ook kleine vogels. Het eerste ei is afgelopen nacht gelegd, de komende maand houdt de bosuil zich voornamelijk bezig met broeden. Het clipje van het ei is al te zien op www.beleefdelente.nl/bosuil Je kunt hier ook het jaaroverzicht van 2018 bekijken.

Beleef het op Beleef de Lente
Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een weblog bijgehouden door een deskundige om duiding te geven aan de beelden. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen rond de een miljoen mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks. Speciaal voor het onderwijs is er Beleef de Lente in de klas, met gratis lesbrieven. Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl uiteraard weer een aantal toppers van voorgaande jaren, maar dit jaar heeft Beleef de Lente ook weer nieuwe soorten. Welke dat zijn worden de komende twee weken bekend gemaakt en in de uitzending van Vroege Vogels op Radio 1. Een samenvatting van Beleef de Lente is wekelijks te zien bij Vroege Vogels op tv (NPO2).

bron:vogelbescherming

Bekijk ook

De haat-liefdeverhouding tussen De Wijk in Drenthe en de ooievaar

Of ze weg moeten? Dat beslist niet. Maar wat minder ooievaars? Graag! Veel inwoners van ...

1 opmerking

 1. In mei?
  Gelukkig komt dit spreekwoord niet voor alle vogels uit,
  Anders zouden er veel verhongeren,
  Niet alleen de bosuil,deze red het meestal al wel ,omdat de omgeving waarin hij de jongen opvoerd ,meer voedsel aanbod hebben,het klimaat is daar meestal zachter,
  Maar de kiviet? Bv een dommere vogel is deze legt eieren ? Zonder in de gaten te hebbben dat de natuur in februari niet zo is dat zijn jongen opgroeien.
  Zo zullen soorten niet overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *