woensdag 29 januari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Australische zangvogel gebruikt ‘mensachtige’ taal

Australische zangvogel gebruikt ‘mensachtige’ taal

Chestnut-crowned_Babbler

Roodkruinbabbelaars ( Pomatostomus ruficep) communiceren met elkaar op een manier die veel weg heeft van menselijk taalgebruik. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
De Australische zangvogels kunnen verschillende betekenissen geven aan klanken door ze in een bepaalde volgorde ten gehore te brengen.

De vogels maken tijdens het zingen dus betekenisvolle geluiden door klanken te combineren, net als mensen die woorden vormen met lettergrepen.

Australische onderzoekers komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.

Informatie
De wetenschappers van de Universiteit van Exeter bestudeerden tien jaar lang het gezang van de roodkruinbabbelaar, een vogel met een kastanjebruine kruin die alleen in Australië voorkomt.

De dieren blijken twee syllaben (door de wetenschappers A en B genoemd) op verschillende manieren te combineren om specifieke informatie door te geven aan hun soortgenoten.

Als de vogels aan hun groepsgenoten willen laten weten waar ze zich bevinden, maken ze het geluid ‘A-B’. Wanneer ze hun jongen attent willen maken op voedsel, gebruiken de roodkruinbabbelaars dezelfde syllaben, maar dan in de volgorde ‘B-A-B’.

Uniek
De wetenschappers controleerden de twee verschillende betekenissen van de geluiden door ze met een geluidsrecorder op te nemen en weer af te spelen in de buurt van jonge vogels.

Bij het horen van het geluid ‘A-B’, keken de dieren naar de lucht. Als de klanken ‘B-A-B’ werden afgespeeld, keken ze vrijwel onmiddellijk naar hun nest, de plek waar ze werden gevoed.

Volgens hoofdonderzoeker Andy Russel zijn de resultaten van de studie uniek. “Dit is het eerste bewijs dat een dier hetzelfde geluid in verschillende arrangementen kan gebruiken om nieuwe betekenissen te creëren”, verklaart hij op BBC News.

“Het is een zeer basale vorm van woordvorming, maar het zou me verbazen als andere dieren dit ook kunnen.”

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
foto: Chris Tzaros Wikipedia

Bekijk ook

Illegale vissers, smokkelaars en stiekeme vervuilers op zee opgelet: de albatros houdt u in de gaten

Illegale vissers, smokkelaars en stiekeme vervuilers op zee moeten hun borst natmaken: dankzij albatrossen, uitgerust ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *