zaterdag 19 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Australische honden redden pinguïns

Australische honden redden pinguïns

Vossen: de schurken. Kleine lieve pinguïns: de slachtoffers. En grote witte honden: de helden. Dit waargebeurde verhaal is het recept van een succesvolle kinderfilm uit Australië.

Het begint allemaal zo’n vijftien jaar geleden. Op het eilandje Middle Island leven zo’n 800 dwergpinguïns. Ze leven en broeden op het eiland, dat op slechts 20 meter voor de zuidkust van Australië ligt. Een prima plek voor pinguïns, totdat vossen het eiland ontdekten.

De vossen maken ’s zomers de oversteek naar het eiland en doden tientallen, soms honderden pinguïns tegelijk. “Het grootste aantal dat we vonden was 360 dode vogels, verdeeld over twee nachten”, zegt vogelbeschermer Peter Abbott tegen de BBC. “Vossen doden voor de kick. Ze doden alles wat ze kunnen vinden.” Op een gegeven moment waren er nog maar 4 pinguïns over.

Ook kippenboer Swampy Marsh vreest de vossen. Daarom lopen op zijn boerderij meerdere Maremma’s rond, grote witte honden die erg luid blaffen. De honden zijn enorm territoriaal en worden getraind om de kippen te beschermen. Marsh stelde voor om een van zijn honden op het eiland te laten bivakkeren, om te kijken of hij ook voor pinguïns als bodyguard kon dienen.

In 2006 bracht zijn hond Oddball voor het eerst de zomer door op Middle Island. En het werkte. “Eerst vonden we nog vossenpootjes in het zand, maar zodra de honden er rondliepen is er geen enkele pinguïn doodgebeten”, zegt Abbott. Inmiddels leven er weer zo’n 200 pinguïns veilig op het eiland. Genoeg om een film te maken over Oddball.
Toeristen

De kinderfilm is inmiddels een paar maanden uit en is een enorm succes. De plaatselijke bewoners weten niet wat ze overkomt: er komen opeens toeristen die de hoofdrolspelers willen zien. Dus is er een ‘Ontmoet de Maremma’s-tour’ naar het eiland. “Het is het beste wat ons is overkomen in lange tijd”, zegt een plaatselijke hotel-eigenaar.

Ook de opvolgers van Oddball mogen inmiddels met pensioen, dus werd er een crowdfundcampagne opgezet om twee nieuwe honden te vinden en te trainen. Inmiddels worden er twee nieuwe pups getraind om tussen de pinguïns te leven.

bron: NOS
foto: “Fairy penguin” by Fir0002 – Wikimedia Commons

Dwergpinguïns
Dwergpinguïns

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *