maandag 15 juli 2019
Homepage | vogelverenigingen | Arnold wint met zijn ‘toverbal’ goud op vogeltentoonstelling

Arnold wint met zijn ‘toverbal’ goud op vogeltentoonstelling

De 15-jarige Arnold Lückerath is meervoudig jeugdkampioen geworden op de Nationale Vogeltentoonstelling in Zwolle. Met zijn opaline cinnamon-parkiet won de Bennekommer ook het algemene kampioenschap in de categorie ‘Kromsnavels’ en scoorde hij zo veel punten dat hij ook bij de senioren de titel zou hebben binnengesleept.

Als je de achterdeur opent bij huize Lückerath kom je in een kakofonie van vogelgekwetter. In de tuin staan twee grote volières en in de schuur meerdere kooien. Totaal heeft het gezin Lückerath – naast Arnold zijn dat vader Klaus, moeder Monique en zus Anne-Frederique – maar liefst 120 siervogels. Al won Arnold de titel, zijn zeges zijn eigenlijk een gezinsprestatie. Alleen Monique bemoeit zich niet met de vogels.

Het is een hele klus om de dieren in goede gezondheid en conditie te houden, vertelt Arnold. “We zijn per dag wel een uur bezig om de vogels voer te geven en de kooien schoon te houden. Soms zelfs anderhalf uur. Om de dag geven we de zieke vogels medicijnen.” Dat luistert nauw: als deze vogels niet een kuurtje krijgen, kan de rest ook ziek worden. En daar kan net die ene prijsparkiet tussen zitten.

Het is voor Arnold en zijn familie een hobby zegt zijn vader. “Sommige fokkers doen het vooral voor het geld. Maar vogels zie ik niet als een product.” Dat betekent niet dat de Bennekomse familie niet serieus bezig is. Anne-Frederique houdt minutieus bij welke vitamines geschikt zijn en zorgt voor DNA-papieren zodat duidelijk is of de parkieten een mannetje of vrouwtje (pop) zijn. De vogels worden onder meer geselecteerd op bevedering, structuur en conditie. Daar wordt dan mee doorgefokt tot er hopelijk een ‘toverbal’ tussen zit.

De prijswinnende opaline cinnamon is zo’n ‘toverbal’, zoals de vogelliefhebbers het noemen. Een vogel met een uitstekende bloedlijn die maar eens in de zoveel tijd wordt geboren. Arnold had niet verwacht dat hij zou winnen. “Ik werd thuis gebeld door mijn moeder dat ik algemeen kampioen geworden was. Ik reageerde verbaasd, wist niet dat het echt was. Ik ben er erg blij mee!” Met 95 punten scoorde de parkiet zo hoog dat hij ook bij de senioren bovenaan zou staan. Klaus: “Dat is echt een hoge score. Met deze score heeft de opaline cinnamon ook volgend jaar kans op het WK in Zwolle.”

Arnold is een van de weinige jeugdleden van de Bennekomse vogelvereniging ‘De Edelzanger’. De vogelsport vergrijst. Dat vindt het gezin Lückerath erg jammer. De scholier houdt een betoog voor zijn hobby. “Het is leuk om je kennis te vergroten, andere soorten tegen te komen en zelf te kweken. Vogels zien er mooi uit, ik vind het geweldig. En nu ben ik kampioen!”

bron:Bennekomsnieuwsblad
foto(deels): Rick Praamstra

De kampioen

Bekijk ook

Americahal, jarenlang het domein van VOGEL, krijgt tweede leven

De gemeente Apeldoorn en Boverhoff Sloopwerken starten binnenkort met de circulaire demontagesloop van de Americahal. ...

1 opmerking

  1. Een prachtige prestatie, maar dat hij bij de senioren ook de titel zou hebben binnen gesleept is nog te bezien er waren behoorlijk wat vogels met 95 punten bij de kromsnavels. En volgend jaar is er jammer genoeg geen jeugdklasse op de mondial 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *