maandag 22 juli 2019
Homepage | overige | Als klanten aaien heeft Margot Mans haar werk goed gedaan

Als klanten aaien heeft Margot Mans haar werk goed gedaan

WAALWIJK – Margot Mans uit Waalwijk prepareert inheemse zoogdieren en vogels. ,,Als klanten al aaiend naar huis toe gaan, dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan.”

Het vak kwam op haar pad toen een zaadkraker, een zeldzame tropische vogel, het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld. ,,Ik was er erg aan gehecht. En hij was heel mooi. Die wilde ik bij me houden. Dus ben ik naar een preparateur gegaan. Toen ik bij hem al die beesten zo levensecht zag staan, was ik verkocht. Zó mooi, dat wilde ik ook gaan doen.”

Eenmaal gediplomeerd ging ze aan de slag. ,,Eerst in de keuken, maar dat werkte niet. Toen heb ik mijn kantoortje van mijn autorijschool gehalveerd. Later heeft Jeff er een hobbyruimte bij gebouwd. En ook de garage is eraan opgeofferd. Die gebruik ik voor de grote dieren, zoals damherten.”

Mans, die twee jaar geleden stopte met het geven van rijlessen, heeft het behoorlijk druk. ,,Mensen zijn steeds meer gehecht aan hun dieren, willen ze dan ook na hun dood bij zich houden. Dan kom je bij mij terecht.”

Klein probleempje: ,,Soms dubben ze er te lang over, heeft een hond of kat nog een paar dagen thuis gelegen. Dat gaat echt ten koste van de kwaliteit. Denk er vooraf over na, probeer dezelfde dag nog bij de preparateur te zijn.” Het dier wordt dan bewaard in een diepvries, of in een conserveermiddel gelegd. Eenmaal op tafel maakt Margot de huid los. ,,Alles wat er binnen zit, gaat weg.” Na het opmeten gaat ze het lichaam weer opbouwen. ,,Met ijzerdraad breng ik de vorm terug. Met grove en fijne houtwol, omwikkeld met draad, construeer ik de spiergroepen aan. Dat is spannend, want het beest moet dezelfde proporties krijgen zoals het werd binnengebracht.”

bron:bd.nl

Een door Margot opgezette vogel

Bekijk ook

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots ...

1 opmerking

  1. Ja ik weet dat er mensen zijn die dat mooi vinden? Ook mijn dieren ,die vrij zeldzaam zijn gaan naar een preperateur om opgezet te worden ,maar niet voor mijzelf,ik heb er meer plezier aan bij het leven,maar door de zeldzaam heid is het mooi dat andere mensen ook van kunnen genieten.
    Na hun dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *