zondag 8 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Alkmaar pikt meeuwenoverlast niet langer: ”Ze schijten op de kaas, niet bepaald appetijtelijk”

Alkmaar pikt meeuwenoverlast niet langer: ”Ze schijten op de kaas, niet bepaald appetijtelijk”

ALKMAAR Ze krijsen, poepen en pikken het eten uit je hand. Alkmaar is helemaal klaar met de meeuw. De gemeente Alkmaar en Haarlem willen de populatie meeuwen indammen. Maar aangezien de vogel beschermd is, is dat nog niet zo makkelijk
Alkmaar trekt samen met Haarlem en Leiden op in de strijd tegen de groeiende meeuwenoverlast. Ze zijn daarom naar de Raad van State gestapt om een ‘voorlopige voorziening’ te vragen. Alkmaar wil de populatie indammen door de eieren te bewerken met maisolie of de eieren te verwisselen. De eieren komen daardoor niet uit. Maar er is haast bij. ”Het broedseizoen gaat beginnen en als we lang moeten wachten op een uitspraak is het te laat”, aldus wethouder Jan Nagengast.
Prachtige dieren
Vorig jaar is er ook een ontheffing aangevraagd, maar die werd door de rechter afgewezen nadat Faunabeheer Nederland bezwaar aantekende. Volgens Harm Niesen van faunabeheer zijn de argumenten van de gemeente ook niet zwaarwegend genoeg om nu anders te beslissen. ”De overlast stelt helemaal niks voor als je het vergelijkt met badplaatsen in Engeland. Het kan hinderlijk zijn maar je moet ermee leren leven. Het zijn bovendien prachtige dieren.”
Lees ook: In beeld: Maan opent Alkmaarse kaasmarkt
Krijsen
Maar daar is lang niet iedereen het mee eens. ”Op mijn kantoor hoor ik de hele dag meeuwen schreeuwen. Waar is dat voor nodig? Geen enkele andere vogel schreeuwt zoveel”, aldus wethouder Nagengast. Ook op de kaasmarkt, waar de meeuwen hun kans schoon zien om af en toe een blokje kaas mee te pikken, is niet iedereen positief over de vogels. Kaasvader Willem Borst: ”Ik ben een dierenliefhebber, maar hier op de markt is het erg vervelend. Ze schijten op die kaas en pikken erin. Dat is niet bepaald appetijtelijk.” De Raad van State doet over twee weken uitspraak.

bron:rtvnh
foto: Door Diliff – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1385194

Een sierlijke kokmeeuw
Een sierlijke kokmeeuw

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *