zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Alarm over afname zeevogels bij Schotland

Alarm over afname zeevogels bij Schotland

Door overbevissing en klimaatverandering zijn opnieuw twee zeevogels, de drieteenmeeuw en de Kaapse jan-van-gent, op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN beland. De populatie van de drieteenmeeuw bij Schotland is dramatisch gedaald sinds 2000.
De International Organisation for the Conservation of Nature (IUCN) nam het besluit de vogels op de rode lijst te plaatsen na onderzoek van Birdlife International. Dat stelt dat sinds 2000 het aantal broedende drieteenmeeuwen gedaald is met 87 procent op de Schotse Orkney- en Shetlandeilanden en met 96 procent op Saint Kilda. Wereldwijd nam de soort sinds de jaren 1970 met ongeveer 40 procent af.
De drieteenmeeuw vindt minder geschikt voedsel door veranderingen in de oceaan. Daardoor hebben de kolonies in de noordelijke Atlantische oceaan en de Pacific moeite om hun jongen te voeden. Volwassen vogels lopen ook het risico om als bijvangst in vistuig terecht te komen en kampen met de toenemende vervuiling. Op de Faröer-eilanden en Groenland wordt bovendien op deze vogels gejaagd.
Jan-van-gent
De Kaapse jan-van-gent, die alleen in Zuid-Afrika en Namibië broedt, loopt een hoger risico om uit te sterven door de overbevissing van sardines en ansjovis. Sinds de jaren 1950 nam hun aantal met minstens de helft af.
‘Om het gebrek aan voedsel te compenseren, volgen deze vogels nu vissersschepen en eten ze weggegooide visresten. Maar dat is een soort junk food, waar kuikens langzamer van groeien en moeilijker op overleven’, zegt Christina Hagen van Birdlife in Zuid-Afrika.
Sneeuwuil
Birdlife International constateerde ook dat de populatie sneeuwuilen in de Verenigde Staten en Canada kleiner is dan gedacht. Hun aantal nam met 64 procent af sinds de jaren 1970. Cijfers over de Europese populatie zijn er niet.
Het goede nieuws is dat de kroeskoppelikaan, die vooral in het zuidoosten van Europa voorkomt, zich enigszins hersteld heeft. Dankzij beschermingsmaatregelen is hun aantal sinds de jaren negentig verviervoudigd. In Nieuw-Zeeland nam ook de populatie van twee soorten kiwi’s toe.

bron:mo.be

Een kolonie Jan van Genten

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

1 opmerking

 1. Het beschermen van bv vogels ,gaat altijd samen met de mensen die deze op het menu hebben staan ,of te kijken waar het aan schort,
  Het verbieden van het op het menu te schrappen ,zal niet werken ,als men deze mensen niet betrekt bij het beschermen ,en het minder consumeren,hier doen wij direckt verbieden?? Wat geen zin heeft,
  Kijk eens bij de paling stand .het vangen van glas aal en deze opvoeren tot volwassen paling ,werkt beter ! Als het verbieden ,nu word alle glas aal groot voor consumptie ,in de natuur nog geen 30% de wilde soortgenoten kunnen in overleg met de visser en beroeps visser door maatregelingen, zich vermeenigvuldigen.
  De consumptie betaald een klein bedrag voor onderzoek,om te kijken hoe en waarom?
  Ook in de vogel stand kan men kijken hoe het een het ander aan kan vullen,
  Maar verbieden van het houden van vogels of soorten zal nooit werken.kijk maar naar de import en export ,nu iligaal via voormalige oostblok landen,in goed overleg zouden nagekweekte vogels overal heen moeten kunnen verstuurd worden , dit heeft een goede inpackt voor de natuurlijke soortgenoten,omdat geringde vogels meer gevraagd zijn, en ook legaal verhandeld kunnen worden,
  Maar nee onze ?? Antie lobby wil alles verbieden? Heeft men dat met de wiet ook niet geprobeerd? Verbieden??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *