dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Akkervogel weet weg naar Eerselse proeftuinen te vinden

Akkervogel weet weg naar Eerselse proeftuinen te vinden

EERSEL-Akkervogels keren terug op Eerselse akkers die zijn ingezaaid met voedzame gewassen. Vogelwerkgroep De Kempen is verheugd over de eerste veelbelovende resultaten van dit akkervogelproject.Rust en ruimte. En een verzameling superfoods. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor succes, als het gaat om de terugkeer van de akkervogel op de Kempische akkers. Dat is de voorzichtige conclusie die Jan Kolsters van Vogelwerkgroep De Kempen wel durft te trekken, op basis van de eerste resultaten van het akkervogelproject in Eersel.

Mengsel
Vijf hectare aan landbouwkavels is in deze gemeente voor drie jaar uit de pacht gehaald, om te dienen als een proeftuin. De kavels werden vorig jaar ingezaaid met een speciaal samengesteld mengsel van voedzame gewassen die akkervogels naar deze kavels moest lokken. Akkers waar voorheen maar één gewas domineerde (Engels raigras of aardappels) veranderden in weides met een bonte mix van kruiden-en plantensoorten.

Drukbezocht
Deze metamorfose heeft zijn vruchten afgeworpen. Op de meeste projectkavels waren voor het inzaaien überhaupt geen vogels te bespeuren. Deze winter werden dezelfde percelen drukbezocht door vogelsoorten die op de ‘gewone’ Kempische akkers nauwelijks nog te vinden zijn, zoals groenlingen, kepen, vinken en kneuen. Opvallend is dat ook meer muizen de velden wisten te vinden.

De meest succesvolle proeftuin was een perceel in Vessem, waar voor aanvang van het project gemiddeld slechts één vogelexemplaar werd geteld. Nadat het stukje grond was omgetoverd tot een rijk voedselbuffet wisten in de daaropvolgende winter maar liefst 255 vogels (gemiddelde van alle wintertellingen) deze stek te vinden.

bron: ed.nl
foto:vogelwerkgroepDeKempen

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

1 opmerking

 1. Hé hè. Daar hebben ze het door.
  Nu hier nog.maar dat duurt nog jaren .want mensen achter het bureau moeten dat bedenken.en dan door de commissie. En dan voorleggen.en dan in het overlegorgaan. En dan kijken waar .En kijken wie het betaald.
  Ja en dat duurt jaren.
  Iedere slootkant in Nederland in het buitengebied.en iedere rand langs akkerbouwgrond kan 1 meter breed gebruikt worden voor het zaaien van rogge haver wilde lupine en korenbloemen. Aangevuld per gebied met specifieke bloemen en granen.
  Maar Ja? Ik ben geen bioloog, en dus geen verstand van de natuur.wel mijn hele leven er in doorgebracht.maar dat telt niet.
  Nee Wageningen doen? En dan naar natuurmonumeten? Ja dan heb je invloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *