woensdag 11 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Aanpak ganzenoverlast werkt niet’

Aanpak ganzenoverlast werkt niet’

Almere – De nieuwe regels tegen overlast van ganzen op landbouwgrond werken in de praktijk niet.
‘Aanpak ganzenoverlast werkt niet’
Foto: Mark Pasveer
Dat zegt voorzitter Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO tegen Omroep Flevoland.
Volgens Michielsen geven ambtenaren vaak te laat een ontheffing om ganzen te vergassen of om ze af te schieten. Dan is het kwaad al geschied, stelt de LTO-er. Michielsen vindt dat er in de praktijk na het melden van schade veel sneller gehandeld moet worden dan nu het geval is, om erger te voorkomen.

18 hectare wortelen kaal
Michielsen wijst als voorbeeld op het feit dat in Almere richtte een groep ganzen vorige week voor €165.000 schade heeft aangericht. De vogels vraten een terrein van 18 hectare met wortelen compleet kaal.

bron: boerderij.nl

Ganzen Oostvaardersplassen
Ganzen Oostvaardersplassen

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

2 opmerkingen

 1. Misschien is het inperken van de bodemloze vervolging van predatoren (zoals bijv. vossen) het overdenken nog eens waard.
  Daarnaast wellicht iets meer ruimte creëren voor (rust)gebieden waar de ganzen dan wel naar toe kunnen.

  Tenslotte noem ik het verbazingwekkend fenomeen dat men (het publiek, de natuur-/dierenliefhebbers) er doorgaans maar niet aan wil, dat incomplete natuurlijke systemen – in dit geval het ontbreken van voldoende ‘grote’ predatoren- nu eenmaal beheerd/gereguleerd moeten worden.

  Kortom, predatoren of bejaging door de mens, (vangen voor consumptie, oogsten geef het maar een naam), is simpelweg noodzakelijk, want zonder evenwicht zal de natuurlijke expansiedrift van een soort zich blijven voortzetten . . . totdat uiteindelijk een ander regulerend systeem (ziekte of virus) gaat intreden en die functie overneemt.

  #

  • Stef Schermer Voest

   100% mee eens.
   Daarna krijg je een groot probleem omdat net als bij de kippen en runderen ineens alles dood moet, en we dus helemaal niets meer overhouden. Reguleren dus, op forse schaal, zonder die ongelooflijke bureaucratische rompslomp door te moeten registreren in het Fauna Registratie Systeem (FRS). Dit is allemaal bedacht door de salonjonkers die achter hun bureau zitten en diegenen die anti gans zijn, om hun eigen baan te behouden. Iedere leek die naar buiten gaat de polder in ziet in twee seconden hoeveel ganzen er overal zitten. Gewoon aanpakken en de jagers premies geven, want die doen hun uiterste best, en krijgen geen cent vergoeding voor al hun inspanningen. Dit is een vergeten aspect door alle bureaucraten. Gewoon politieke koehandel, om andere politieke zaken voor elkaar te krijgen. De boeren moeten ook ingrijpen en gaan staken, want die hebben enorme schade en moeten zoveel moeite doen om een vergoeding voor de schade te krijgen. Ongelooflijk.
   FRS moet ook eigenlijk getoetst worden op reductie van ” overbodige administratieve last”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *