dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Aalscholvers met lentekriebels in Naardermeer

Aalscholvers met lentekriebels in Naardermeer

De aalscholvers in het Naardermeer hebben het voorjaar in de bol. Ze zijn volop in broedkleed en de eerste vogels hebben al een plekje opgeëist in de kolonie.

In de broedperiode krijgen aalscholvers een witte kop en een witte vlek op hun dij. Het startsignaal voor een drukke periode in de kolonie van het Naardermeer. “Je ziet aalscholvers met takken vliegen om een nest te bouwen en de eerste nesten zijn al bezet. De beste plekjes, hoog in de bomen, worden als eerste ingenomen”, vertelt boswachter en ecoloog Luc Hoogenstein. Het mannetje verzamelt het nestmateriaal en het vrouwtje neemt het bouwen voor haar rekening.

Broedende aalscholvers?
De broedperiode van aalscholvers begint soms al in december. De broedtijd is ongeveer een maand en meestal worden er twee tot drie eieren in een nest uitgebroed. Hoogenstein: “Enkele aalscholvers in de kolonie bleven al stug op hun nest zitten, wat kan betekenen dat ze al eieren hebben. Of ze willen voorkomen dat concurrenten hun plekje inpikken. Maar ook dan duurt het niet lang meer voor de eerste vogels gaan broeden.”

bron:Natuurmonumenten

Aalscholver

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

1 opmerking

  1. Zullen de IJsselmeer vissers blij mee zijn ?vroeger waren er niet veel ? Maar nu? Ik heb ze zelfs op de vijver gehad.aan het huis.
    Duitsland heeft zelfs een afschot erop.
    Ja wat is wijsheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *