vrijdag 23 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Aalscholvers kunnen horen onder water

Aalscholvers kunnen horen onder water

Voor het eerst tonen wetenschappers aan dat een zeevogel onder water kan horen.

Deense onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. De experimenten wijzen uit dat aalscholvers onder water geluiden tussen de 1 en 4 kHz kunnen waarnemen. Het betekent dat ze de geluiden die geproduceerd worden door haring – een lekker hapje in de ogen van de aalscholvers – kunnen waarnemen.

Voedsel
Dat de aalscholver ook onder water kan horen, is eigenlijk niet zo heel verwonderlijk. De vogels halen hun voedsel uit het water en moeten dat ook zien te vinden wanneer het water niet zo helder is. Daarnaast zijn de aalscholvers ook actief in de Arctische gebieden, waar het een groot deel van het jaar donker is.

Onze geluiden
Maar de aalscholvers vangen niet alleen geluiden van vissen op waneer ze in het water duiken. Wij mensen produceren ook heel wat geluiden die de aalscholver onder water kan waarnemen. En dat baart onderzoekers zorgen. “Door mensen gemaakte geluiden kunnen zeedieren zodanig verstoren dat zij geen voedsel meer kunnen vinden of niet meer met elkaar kunnen communiceren,” legt onderzoeker Magnus Wahlberg uit. “Het is een bekend probleem voor bijvoorbeeld bruinvissen en zeehonden en nu is het wellicht ook een probleem voor vogels. Het is zeker iets waar we ons bewust van moeten zijn.”

bron: Scientias.nl
foto: eerder geplaatst

Aalscholver

Bekijk ook

Jonge zeearenden te volgen via een GPS-zender

Vier zeearenden zijn sinds eind mei 2019 door de Werkgroep Zeearend voorzien van een GPS-zender: ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *