dinsdag 21 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | 9 illegale uilen en roofvogels in beslag genomen

9 illegale uilen en roofvogels in beslag genomen

In het Gentse hebben inspecteurs van FOD Volksgezondheid negen ‘illegale’ vogels in beslag genomen. De eigenaar bleek niet de juiste vergunningen te hebben voor de dieren, die op verschillende adressen verspreid zaten.
Vier rode wouwen (waaronder 2 zeer jonge vogels), een Amerikaanse oehoe, een Siberische oehoe, twee bergcaracara en een Afrikaanse uil werden in beslag genomen. De meeste van die diersoorten maken geen deel uit van de Belgische fauna. De actie maakt deel uit van een onderzoek dat al maanden aan de gang is, na een reeks controles die zijn uitgevoerd bij verschillende personen die meer dan 50 roofvogels in hun bezit hadden. Sommige soorten kunnen enkel legaal in ons land gehouden worden, als ze in gevangenschap geboren zijn of de eigenaar over de juiste vergunning beschikt. Dat bleek hier niet het geval te zijn, op het moment van de controle-acties bleek er voor meer dan 50 vogels geen geldige vergunning (CITES-certificaat) of bewijs van oorsprong te zijn.
Zes vogels verdwenen
Toen de inspecteurs vijftien vogels definitief in beslag wilden nemen, waren zes van deze vogels verdwenen (vijf roofvogels en één Groenvleugel Ara). Ze vonden ook 16 CITES-certificaten voor vogels die niet aanwezig waren en namen deze in beslag zodat ze niet konden worden gebruikt om de illegale herkomst van andere vogels te verhullen. “Dit zijn ernstige schendingen van de CITES-wetgeving”, zegt FOD Volksgezondheid

“De federale milieu-inspectie zal de zaak doorsturen naar het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Die zullen beslissen om de eigenaar al dan niet te vervolgen. Deze laatste zal zeker een boete moeten betalen”De vogels werden overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, bekend om zijn expertise in het opvangen, revalideren en vrijlaten van grote roofvogels.

bron:pzc.nl

Rode wouw in volle vlucht

Bekijk ook

Vogelgriepvirus nu ook in oosten van Duitsland opgedoken

In Duitsland is een geval van het vogelgriepvirus H5N8 ontdekt, meldt de overheid van de ...

2 opmerkingen

 1. Dat er wouwen zijn die vrij jong waren,zouden op kunnen duiden dat deze uit de natuur kwamen?
  Maar dat deze man dan ook in Siberië, en afrika en zuid amerika is geweest?
  Ja dan moet het een echte wereldreiziger zijn.
  Of er worden er meer geboren ,maar zonder goede papieren, ja een chip? Of passende voetring ? Niets over gehoord,

 2. Het los laten in Oplabbeek mogen we toch hopen dat deze dan in het land van herkomst van de soorten is?
  Anders krijg je het zelfde als de halsband parkieten in nederland.

  Maar hebben deze géén vaste voetring ? Één die aangebracht moest worden als jonge vogels ,daar staan veel gegevens op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *