woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | 60 ooievaars maken pitstop in Rekkem (België)

60 ooievaars maken pitstop in Rekkem (België)

In Rekkem is gisteravond een groep van 60 ooievaars geland. Het gaat om jonge ooievaars die uit Friesland komen en onderweg zijn naar Spanje. De vogels hebben op verschillende daken de nacht doorgebracht en zijn vanmorgen zuidwaarts verder gevlogen.

Het lijkt een beetje vreemd dat er nu al zo vroeg vogels naar het zuiden trekken. Maar je mag gerust zijn: de zomer is nog niet voorbij. “Ooievaars zijn gewoon vroege vogels”, stelt Ina De Wash van het Zwin gerust. “Het is ook geen toeval dat het vooral jonge dieren zijn, die gespot zijn in Rekkem. Bij de ooievaars vertrekken de jonge vogels eerst, dan volgen de oudere. Een wetenschappelijke verklaring is er niet, bij andere vogels is het vaak net omgekeerd. Maar het is een strategie die blijkbaar goed werkt voor de ooievaars.” De ooievaars zijn trouwens niet de eerste om naar het zuiden te vertrekken. De gierzwaluwen die zijn al aangekomen en ook de koekoek is al vertrokken.

Hit op sociale media
De ooievaars in Rekkem leverden alvast mooie beelden op voor sociale media. Vooral in de Moeskroenstraat en de Dronckaertstraat zaten heel wat vogels op de daken. Vanmorgen rond een uur of zes trokken ze weer verder. Het is nu nog negen maanden wachten op de babyboom in Rekkem.

bron:radio2.be

In volle vlucht

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *