zondag 5 juli 2020
Homepage | foto & film | 36 kraaien en kauwen uit de lucht geschoten

36 kraaien en kauwen uit de lucht geschoten

VLISSINGEN – De zomer is begonnen en daarmee ook de jacht op kraaien en kauwen in Zeeland. Boeren hebben deze maanden veel last van de vogels die zich storten op tarwe, voerkuilen en rijpend fruit.
Jager Tok Poortvliet uit Soest publiceerde vorige week een video waarin is te zien is hoe hij op Walcheren een boer helpt bij het afschieten van kraaien. Met behulp van lokvogels en -fluit schiet Poortvliet in enkel uren 36 kraaien en kauwen.

Op de vogels mag het hele jaar worden gejaagd. Ze staan op de landelijke vrijstellingslijst vanwege de aanzienlijke schade die ze aanrichten. Ze pikken gewassen kapot, beschadigen voerkuilen en eten eieren van andere vogels, zoals roodborstjes.

Jonge kauwen
Poortvliet ging vorige week op bezoek bij een boer bij Middelburg die last had van kauwen en kraaien bij zijn maïskuil. “En dan gaat het niet om 3 of 4 kauwen, maar om een stuk of 100. Ze schijten de boel onder en pikken het zeil kapot”, zegt Poortvliet.

Vanaf zonsopkomst (5.30 uur) tot 7.30 uur schoot hij er met hagelpatronen 36 uit de lucht. Zijn labrador haalde de neergeschoten vogels vervolgens op. Poortvliet brengt de dode vogels naar een jachthondenclub die ze gebruikt voor het trainen van jachthonden.

Onder de slachtoffers zaten vooral jonge kraaien en kauwen. Die vliegen eind juni het nest uit en trappen door hun onervarenheid sneller in lokmiddelen dan doorgewinterde kraaien. In de periode ervoor, de broedtijd van april tot juni, wordt er niet op ze gejaagd.

Verdrievoudigd
Poortvliet: “Ik schiet ook liever een kauw van 14 jaar oud dan eentje van drie weken. Het heeft ook niet mijn voorkeur. Maar het zijn nu eenmaal dingen die moeten gebeuren. En in de lucht kan je niet zien of het jong of oud is.”

Het aantal kraaien en kauwen is de laatste dertig jaar verdrievoudigd. Rond 2000 waren er zo’n 100.000 broedparen in Nederland. Volgens Poortvliet loopt het zo langzamerhand de spuigaten uit. “In 2008 zijn er door de Jagersvereniging 585.000 geteld, alleen al buiten de bebouwde kom.” Daarmee neemt de schade bij boeren volgens hem evenredig toe. De toename vindt vooral plaats in dorpen en steden. Daar bouwen kauwen en kraaien nesten, omdat ze er relatief veilig zijn.

“Ik snap dat mensen moeite hebben met het jagen op kraaien”, zegt Poortvliet. “Maar ik probeer ze uit te leggen waarom het nodig is. Veel mensen vinden het wel minder zielig dan het jagen op een lief klein konijntje.”

bron:pzc.nl
film:youtube

Het bekende kauwtje
Het bekende kauwtje

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

1 opmerking

  1. Bij een te groot overschot ,moet je deze maatregelen nemen, iets waar de pvd en groen links ,en een vreemdeling vogel van de pvv het wel niet mee eens zijn.
    Maar het kan niet anders.
    Nu afwachten wanneer we bevers in Limburg moeten afschieten.
    Door het goede groeien,en niemand deze ramptoeristen wil hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *