dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | 300 JONGE STERNS GERINGD OP TEXEL.

300 JONGE STERNS GERINGD OP TEXEL.

1280px-Sterna_sandvicensis_Farnes

In natuurgebied Utopia zijn gisteren ruim driehonderd grote sterns geringd. Er broedden daar meer dan 6.000 paartjes en inmiddels zijn alle jongen al zo groot dat ze bijna kunnen vliegen. Per paartje zijn er één of twee jongen die nu bijna vliegvlug zijn.

Vorig jaar zijn er op Texel voor het eerst jonge grote sterns geringd. Ze worden dan aan één poot voorzien van een metalen ring met een uniek nummer en aan de andere poot krijgen ze een gekleurde ring met een grote, dus op afstand goed te lezen, nummer. Vorig jaar kregen ze witte ringen, dit jaar wordt het ringen herhaald en krijgen de meeste een gele ring waarvan de code begint met een T van Texel.

Doordat de kleurringen op afstand goed zijn af te lezen komen er dus relatief veel terugmeldingen van deze vogels uit geheel Europa. Wat blijkt: als de vogels net vliegvlug zijn, vliegen ze vaak een stukje naar het noorden om vervolgens via de Atlantische kust naar Afrika te vliegen. Daar blijven ze minimaal anderhalf jaar. Komend voorjaar is het dus afwachten of de jongen, die vorig jaar voorzien zijn van een Texelse kleurring weer terugkeren naar deze broedplek.

De driehonderd jonge sterns die nu geringd zijn zullen nog tot september in noordwest Europa zwerven om vervolgens voor anderhalf jaar naar Afrika te verdwijnen. “De wens is om dit onderzoek verder uit te breiden met zenders, zodat er veel preciezere informatie komt hoe en wanneer de sterns trekken en waar ze precies de vis halen. Met deze informatie zijn de sterns ook weer beter te beschermen”, laat Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum weten.

bron: texelsecourant
foto: “Sterna sandvicensis Farnes” by MPF Wikimedia Commons

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *