woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | 300.000 euro aan nestkasten maar nog geen vogel te zien bij gebouw aan Rijnkade in Utrecht.

300.000 euro aan nestkasten maar nog geen vogel te zien bij gebouw aan Rijnkade in Utrecht.

Het is een van de grootste nestkastenprojecten voor gierzwaluwen aan een gebouw in Nederland, maar er zijn geen vogels te bekennen. Aan het Primark en Hudson’s Bay-pand hangen zo’n 300 nestkasten voor gierzwaluwen. De eigenaar van het gebouw, IEF Capital, gaf er al zo’n 300.000 euro aan uit.

Het is 2016 als de laatste klanten de allerlaatste spullen kopen in de V&D in Utrecht. Na 118 jaar gaat de winkel sluiten en houdt een totale leegverkoop waar duizenden mensen op afkomen. In datzelfde jaar heeft de eigenaar van het pand vergevorderde plannen om het gedateerde gebouw te verduurzamen en te verbeteren. Daar moet wel eerst een zogenaamde natuurtoets voor worden gedaan.

Het blijkt dat er 73 nesten van gierzwaluwen aan het gebouw zitten. Het is onmogelijk om de nesten te behouden tijdens de werkzaamheden. Dit soort nesten mogen echter niet zomaar verwijderd worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland besluit om een ontheffing te verlenen voor het verwijderen, met als voorwaarde dat er 300 nieuwe nestplaatsen terugkomen als de renovatie is afgerond.
2017

Eind 2017 wordt de knoop doorgehakt. De eigenaar van het voormalige V&D-gebouw aan de Rijnkade krijgt een ontheffing op de Wet Natuurbescherming. Een wet die pas een paar maanden oud is, want toen de aanvraag werd ingediend heette het nog de Flora- en Faunawet.

De ontheffing, waarbij de dan lege gierzwaluwnesten weggehaald mogen worden, gaat direct in. Er zitten wel een paar voorschriften aan vast. Een van de belangrijkste; voor eind april 2018 moeten er 300 permanente nestkasten geplaatst worden en in de tussentijd moeten er tijdelijke nestkasten komen. Ook moeten er tot en met 2019 monitoringsrapportages gemaakt worden over de aanwezige gierzwaluwen.

Eigenaar IEF Capital neemt het bureau Ecoquickscan in de arm om het hele project ecologisch en professioneel te begeleiden. Zij komen tot de conclusie dat er geen geschikte nestkasten voorhanden zijn, dus besluiten ze om ze zelf te ontwerpen en te laten maken. Nu, in 2019, hangen alle 300 definitieve en speciaal ontworpen nestkasten er.

bron: duic.nl

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. 1000
    Per nestkast?
    Zijn dit Hilton nestkasten.
    Een verhaal net als de korhoenders 10.000 per stuk
    Wat zit hier allemaal bij in een douche warm en koud buffet ? Nee niet voor de zwaluwen en korhoenders?

  2. Blijkbaar weer het wiel proberen uit te vinden.Beetje knappe kast kost nog geen €50,-.Of ??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *