zondag 5 juli 2020
Homepage | regelgeving | 22 grasparkieten in bagage van passagier

22 grasparkieten in bagage van passagier

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op woensdag 15 november 2017 22 grasparkieten in bewaring genomen op de luchthaven Schiphol. De inspecteurs kregen een melding van de Douane dat er 3 grasparkieten waren aangetroffen in de koffer van een reiziger die op weg was van Amsterdam naar Caïro. De vogels hadden nauwelijks voer en helemaal geen water.

In de handbagage van deze persoon trof de Douane nog eens 19 grasparkieten aan. Deze grasparkieten zaten verpakt in een klein kistje zonder water en met slechts een klein beetje voer.

De NVWA heeft tegen de reiziger proces-verbaal opgemaakt voor dierkwelling en het onthouden van de nodige zorg. De NVWA heeft de 22 grasparkieten in bewaring genomen en de dieren in quarantaine laten plaatsen bij een opslaghouder. In overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket kon de reiziger zijn reis vervolgen nadat hij een schikking van € 1000,- betaald had.

bron: nvwa

Export naar Australië heeft geen enkele zin

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

6 opmerkingen

 1. Als men even nadenkt en ook maar iets van vogels afweet, dan zou men op de hoogte moeten zijn dat grasparkieten buiten het broedseizoen weinig of niets drinken en als ze getransporteerd worden helemaal niet. Voor een vliegreis van enkele uren is er dan ook geen enkel probleem wat het water betreft; “nauwelijks voer” is ook al zo’n betrekkelijk begrip, ze eten maar enkele grammen per dag.
  “Een klein kistje”, nog zo’n vaag begrip : liever dan een grote vlucht waarin ze tijdens het transport wild rondvliegen en zichzelf kwetsen of zelfs doodvliegen ? Eender welk dier wordt in een zeer beperkte ruimte getransporteerd waarin ze nauwelijks kunnen bewegen, van een olifant tot een kat, juist om te vermijden dat ze zichzelf zouden kwetsen.
  Maar ja, sensatie verkoopt nu eenmaal beter….

 2. Het vervoeren op zich wil ik het niet over hebben.
  Maar het is toch te zot voor woorden.dat men niet legaal deze vogels kan verschepen.
  Nee onze antie dierlobby schreeuwt 1 keer ? En alles is stopgezet .onder de noemer van vogelgriep.
  Niemand had hier ook maar enige grip op.
  Ondertussen weten we dat deze vogelgriep door wensen meegenomen word in de vogeltrek.
  Maar vrijgeven in en export.onder goede omstandigheden?? Nee dat mag niet.
  Ja dan krijg je dit.roep je over jezelf af

 3. Wensen is i eenden

 4. Sinds 1 januari 2017 is er, bestaat er, een “nieuwe’ naam vogelgriep voor/bij vogels die niet worden beschouwd als pluimvee en of vogels in het wild. Waardoor het eventueel mogelijk is vogelevenementen anders dan pluimvee te laten doorgaan tijdens vaststelling vogelgriep pluimvee en of vogels in het wild. Is onder andere in Italie al van kracht, al van toepassing.
  Dat “nieuwe” naam vogelgriep voorkomt bij alle vogelsoorten is een vaststaand feit. De bewijzen zijn er bij recente vogelgriep bij particulieren, hobby vogelliefhebbers. En zijn mogelijks een gevaar voor zoogdieren, dus ook voor de mensen.
  Om dat de overdracht van vogelgriepvirus niet noodzakelijk gebeuren via vogels in de natuur zijn er, bestaan er andere preventieve vogelgriepmaatregelen die onder andere in Italie van toepassing zijn vanwege de toename vogelgriep in Italie. Meer dan 20 nieuwe vaststellingen in een week tijd.
  Vanwege die “extra” vogelgriepmaatregelen komt onder andere COM Mondiale 2018 Italie in gevaar.
  De algemene vraag is: wie en of hoe zullen die “extra” vogelgriepmaatregelen controleren.
  Zoals: controle schoeisel, verbod van deelname bij bezit van pluimvee, verbod van deelname bij rechtstreeks contact met pluimvee (kwartels), en of binnen de zelfde ruimte (kwartels), verbod van deelname binnen de 40 dagen bij deelname waar wel pluimvee (kwartels) aanwezig waren/zijn, etc.
  Maatregelen vogelgriep die binnen de EU van toepassing zijn voor vogelevenementen anders dan pluimvee.

  In Italie worden steeds meer en meer vogelevenementen verboden, vooral Noord Italie.
  De algemene vraag is op het ogenblik: is het nog verantwoord een vogeltentoonstelling, zoals COM Mondiale 2018 Italie, te laten doorgaan met enkel en alleen zangvogels en parkieten, zelfs een verbod van duiven, en een verbod verkoop van vogels .

  PS. Ook binnen de EU zijn er op het ogenblik strengere vogelgriepmaatregelen, dit vanwege recente toename vogelgriep binnen de EU. Zoals: Zwitserland, Bulgarije, Duitsland, Engeland, etc.
  De informatie hoofdbestuur Vogelbond”Vogeltentoonstellingen gaan door (en wat met de vogelbeurzen), hebben binnen de EU “zware” gevolgen.
  Die informatie is in Brussel niet met dank aangenomen, integendeel.

 5. Sommigen vragen zich af wat heeft vogelgriep te maken met dit onderwerp.

  Zonder medisch attest is het verboden dieren vogels te transporteren per vliegtuig. een van de redenen waarom dieren/vogels niet worden toegelaten.
  Bekijk de recente heisa op sociale media aangaande het overlijden van hond op luchthaven. Meer dan waarschijnlijk omdat de hond door de vliegtuigmaatschappij niet werd toegelaten, en door de eigenaar op de luchthaven werd achtergelaten.
  En dan zijn er toch nog personen die dergelijke praktijken, zoals vogels op dergelijke manieren vervoeren, goedkeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *