woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | 2019 is topjaar voor veldmuizen, en daardoor ook voor uilen

2019 is topjaar voor veldmuizen, en daardoor ook voor uilen

Dankzij de uitzonderlijk droge zomer vorig jaar, gevolgd door een zachte winter en lente met zeer weinig neerslag zijn er momenteel enorm veel veldmuizen. Resultaat: steenuilen en kerkuilen hebben per nest 1 of 2 eieren méér gelegd dan anders. Bovendien zijn de jongen ongeveer een maand vroeger uitgevlogen.

De jongen van de steen- en de kerkuil verlaten rond dit ogenblik het nest. Dat is minstens een maand vroeger dan in een ‘normaal’ jaar. Daarnaast zijn ook de legsels dit jaar groter dan normaal. Steenuilen leggen in een doorsneejaar maximaal 5 eieren. Dit jaar werden al verschillende legsels van 6 eieren aangetroffen. De jongen groeien goed en op veel plaatsen vliegen momenteel 4, 5 of zelfs 6 jongen uit.

Kerkuilen leggen meestal 5 eieren, soms 6, maar dit jaar werden legsels gevonden van 7 eieren. Zo’n jonge kerkuil eet vijf muizen per nacht. Zijn er 7 jongen, dan betekent dat dat oudervogels, die pas beginnen jagen rond 23 uur, wanneer het pikdonker is, 35 muizen moeten vangen. Rond 5 uur ’s morgens, wanneer het licht wordt, stopt de jacht en moet de teller (met de oudervogels meegerekend) op 45 muizen staan. Als het muizenaanbod zo goed blijft als het nu is, wordt in juli mogelijk nog een tweede reeks eieren gelegd.
En onze andere uilen? Die laten zich minder goed monitoren, omdat ze broeden in bomen, en niet in nestkasten. Voor de bosuil, waar de jongen uitgevlogen zijn in april, was het een eerder ‘normaal’ jaar, niet uitzonderlijk beter dan vorig jaar (maar noteer daarbij dat de soort al enkele jaren in de lift zit).

Ook onze vierde uilensoort, de ransuil, is de laatste jaren een stijgende trend te noteren. Vanaf eind mei en in juni was bij valavond op heel wat plaatsen de klagende bedelroep van de jongen te horen. Om een idee te geven wat de dichtheid en de spreiding betreft, zijn waarnemingen welkom op www.waarnemingen.be.

bron:natuurpunt.be

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

 1. veldmuizen in de lift
  uilen in de lift
  meerdere soorten uilen.
  proccesie rupsen in de lift
  wespen vervroegd in de lift.
  ooievaars in de lift
  witte reigers in de lift
  lepelaars in de lift.
  vis arenden in de lift

  we mogen de liften wel groter maken in ons land😁

 2. erg leuk maar dat betekend in steden muizenplagen, rattenplagen. en met het verbod om gif te gebruiken of het moet in mini mate zijn ook dat er ziektes verspreid worden en nieuwe ziektes op gaan duiken. en in huizen , schuren , tuinen komen geen uilen of roofvogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *