zondag 5 juli 2020
Homepage | wetenswaardigheden | 2000 duiven met leds geven lichtshow boven New York

2000 duiven met leds geven lichtshow boven New York

Een Amerikaanse kunstenaar heeft 2000 postduiven uitgerust met led-lampjes. De vogels geven de komende weekenden een lichtshow voor de skyline van Manhattan.

De duiven wonen voorlopig in tillen op de Baylander, een helikoptercarrier uit de Vietnam-oorlog die bij de Brooklyn Bridge ligt. Als de schemer valt, laat kunstenaar Duke Riley de vogels los voor Fly by Night, hun eigen choreografie over de East River.

Om de dieren in de lucht te krijgen, schreeuwen Riley en zijn medewerkers naar de duiven, blazen ze op fluitjes en doen haviken na met zwarte plastic zakken op stokken. Na een half uur gaan de lichten van de til weer aan en komen de duiven terug.

Speciale techniek
Riley is meer dan een jaar bezig geweest om alle dieren bij elkaar te krijgen. De vogels komen vooral van duivenhouders uit de stad die hun vogels moesten wegdoen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing of aangescherpte huisregels. De overige dieren zijn geleend.

De led-lampjes leverden Riley ook veel problemen op, omdat dit soort lampen normaal altijd met de hand worden aangezet. Er werd een op afstand bestuurbare techniek ontwikkeld, met hulp van een Chinese technicus en het bedrijf dat elk jaar op 11 september de Tribute in Light organiseert.

Legerpostduiven
Riley kwam op het idee van de lichtshow toen hij las over nachttrainingen van legerpostduiven. Op een nabijgelegen eiland was begin vorige eeuw de postduivenvloot van de marine ondergebracht.

Daarnaast wil Riley een eerbetoon brengen aan de uitstervende duivenmelkers van New York. Vroeger waren er duizenden tillen op de platte daken van de stad, maar tegenwoordig zijn daar maar enkelen van over.

De optredens zijn in ieder geval populair: er bestaat een wachtrij voor de gratis kaartjes. Als de shows voorbij zijn, gaan de duiven naar een liefhebber in Brooklyn die recentelijk veel van zijn vogels verloor bij een brand.

bron: NOS
foto: eerder gepubliceerd

De kostbare gestolen kampioenduif

Bekijk ook

Getalenteerde papegaai heeft onverwachte reactie als hij Pavarotti op tv ziet (video, geluid aan)

foto ter illustratie   Het is bekend dat papegaaien intelligente en vermakelijke vogels zijn, met ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *