vrijdag 19 juli 2019
Homepage | overige | 150.000 pinguïns gestorven door gigantische ijsberg

150.000 pinguïns gestorven door gigantische ijsberg

Zo’n 150.000 pinguïns zijn gestorven door een enorme ijsberg. Die ijsberg strandde namelijk op de baai op Antarctica waar de vogels leven. En hierdoor dreigt zelfs de hele kolonie te verdwijnen.
Zo groot als Rome.
De ijsberg is ongeveer zo groot als de stad Rome en heeft een omtrek van 97 kilometer. Doordat die in 2010 “aanmeerde” aan het leefgebied van de pinguïns, in het oosten van Antarctica, moeten die Adéliepinguïns nu een veel langere tocht maken om voedsel te verzamelen: 60 kilometer heen en 60 kilometer terug.

Voor de ijsberg richting de kolonie dreef, leefden de pinguïns vlakbij open water, waar ze hun voedsel makkelijk uit konden halen.

Die veel langere tocht nu, eist z’n tol. Sinds de enorme ijsberg de kolonie insloot, zijn intussen al zo’n 150.000 adéliepinguïns gestorven: de kolonie is teruggelopen van 160.000 pinguïns naar 10.000, zo blijkt uit cijfers van het Australische Climate Change Research Centre. En de wetenschappers van het onderzoekscentrum verwachten dat de volledige kolonie over 20 jaar helemaal verdwenen zal zijn, tenzij de zee de ijsberg breekt of tenzij de ijsberg naar een andere plaats zal drijven.

De ijsberg zou al zo’n 20 jaar in de buurt van de baai hebben gedreven om dan uiteindelijk er in 2010 te crashen, waarna de ijsberg vast kwam te zitten.

bron:nieuwsblad.be
foto: wikipedia

De adeliepinguïn
De adeliepinguïn

Bekijk ook

Piet Onderdelinden plotseling is overleden.

Wij ontvingen dit trieste bericht. Gisteravond, dinsdag 16 juli 2019, bereikte ons het bericht dat ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *