vrijdag 24 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | Zwanenkoppel succesvol verplaatst

Zwanenkoppel succesvol verplaatst

Het zwanenkoppel dat een nest had gemaakt in de Kerkgracht in Almere Haven is woensdagmorgen succesvol verplaatst. De zwanen moesten weg van deze plek omdat er geen water in de gracht zit en de vogels daardoor gevangen zaten. Zwanen hebben water nodig om weg te kunnen vliegen. Ook de steile wanden van de gracht maakten het voor de vogels onmogelijk om op zoek te gaan naar eten.

Medewerkers van de Zwanenwerkgroep Flevoland en de dierenambulance hebben de dieren gevangen en zo’n 100 meter verderop weer losgelaten. Op wat geblaas en slaan met de vleugels na, verliep de verhuizing soepel.

Het zwanenkoppel heeft nu al vijf eieren, in de komende dagen zal moederzwaan nog een aantal eieren leggen. Pas als alle eieren zijn gelegd begint de broedtijd. Het oude nest in de Kerkgracht is leeggehaald en de eieren worden in de koeling bewaard totdat de zwanen op hun nieuwe plek weer een nest hebben gemaakt. Dan worden ze teruggelegd.

In principe is het verboden vogels op hun nest te verstoren, maar omdat deze zwanen niet aan eten konden komen, gaf de provincie toestemming voor de verhuizing.

bron:omroepflevoland.nl

Knobbelzwanen, een sierlijke verschijning

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *