donderdag 18 oktober 2018
Homepage | uitheemse vogels | Zeldzame blonde tapuit gespot op Texel

Zeldzame blonde tapuit gespot op Texel

Vogelspotters op Texel zijn ervan overtuigd dat ze een westelijke blonde tapuit hebben gespot. Het is pas de derde keer dat dit vogeltje in Nederland is gezien: de laatste keer was 13 jaar geleden, in het Groningse Eemsmond.

De 15-jarige vogelspotter Koen Stork meldde het vogeltje bij vogelspotters. “Ik kwam het hoekje om fietsen en dacht gelijk: dit is geen gewone tapuit”, zegt Koen. “Hij had een smal staartbandje. Toen heb ik hem doorgegeven in een app-groepje met vogelaars.”

Die waren snel op de plek waar de vogel zat. Ze waren het met met elkaar eens dat het om een westelijke blonde tapuit gaat. Het vogeltje leeft normaal gesproken in Zuid-Europa en zal verdwaald zijn.

Oostelijk of westelijk?
Bijzondere vogels moeten in Nederland worden aangemeld bij de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA). Die stelt dan officieel vast om welke vogel het gaat.

Diederik Kok van het CDNA zag de vogel op Texel. “Het is zeer waarschijnlijk een westelijke blonde tapuit. Hij is moeilijk uit elkaar te houden met de oostelijke blonde tapuit, maar het is zeker geen gewone tapuit.”

De commissie zal op basis van de foto’s vaststellen om wat voor exemplaar het nu precies gaat. Beide zijn zelden in Nederland. De CDNA heeft een paar maanden nodig om definitief vast te stellen welke tapuit vandaag gespot is. Het vogeltje zal dan waarschijnlijk al zijn vertrokken.

bron: NOS

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

1 opmerking

  1. Ach gewoon een dom blondjes
    Niet iets om je druk om te maken.
    Vroeger hadden we die veel hier😚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *