donderdag 18 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Windmolens hoeven niet stil te staan om trekvogels te beschermen

Windmolens hoeven niet stil te staan om trekvogels te beschermen

De nieuwe windmolens die op de Maasvlakte komen, hoeven niet stil te staan om te voorkomen dat trekvogels bij slecht zicht of tegenwind door de wieken worden gedood. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Staatssecretaris economische zaken Martijn van Dam had extra eisen gesteld voor het vernieuwde windpark op de Slufterdam om trekvogels en de visdief beter te beschermen. Zo zouden de windturbines in het voor- en najaar , als veel trekvogels onderweg zijn bij slecht weer stil moeten staan. Bij tegenwind of slecht zicht vliegen deze vogels lager, waardoor ze eerder gegrepen worden door de wieken. Ook eiste de staatssecretaris een plan, mocht blijken dat door de grotere molens vele visdieven sterven.

Nuon en Eneco, die samen de zeventien windmolens op de Slufterdam willen vervangen door 14 moderne exemplaren, waren het hier echter niet mee eens. Het aantal extra dode trekvogels door de nieuwe turbines zou beperkt zijn, tussen de 67 en 208 per jaar. Ook zou het moeilijk te voorspellen zijn, wanneer de windmolens uitgezet moesten worden. Een systeem om dit te doen, zou ook kostbaar zijn. Met als bijkomend nadeel dat er dan geen elektriciteit wordt opgewekt. Bovendien waren de staatssecretaris en de bedrijven het met elkaar eens, dat het overlijden van de trekvogels door de molens de soorten niet in gevaar brengt. Daarom zouden geen extra maatregelen nodig zijn.

Te vaag
De Raad van State geeft de energiebedrijven gelijk, zo blijkt uit de uitspraak deze ochtend. De regels voor het stilzetten van de molens zijn te vaag. ,,Het had op de weg van de staatssecretaris gelegen een nadere duiding te geven. Bijvoorbeeld het benoemen van de windrichting en wat onder intensieve trek wordt verstaan.’’ Ook voor de eis over de visdieven is niet duidelijk wanneer exact actie nodig is.

De staatssecretaris moet nu met deze uitspraak in het achterhoofd opnieuw een besluit nemen over de bezwaren van Nuon en Eneco, die willen dat de nieuwe windmolens begin 2019 in bedrijf zijn. Het vernieuwde windpark Slufterdam levert genoeg stroom op om jaarlijks 50.000 huishouden van duurzame energie te voorzien. Dat is ruim twee keer zoveel als in de oude situatie. De oude windmolens zijn 15 jaar oud. Ze worden stuk voor stuk afgebroken.

bron: AD.nl

Bekijk ook

Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Beverwijk – De veelbesproken volière in Park Scheybeeck blijft bestaan. Wel wordt de hoeveelheid diersoorten ...

2 opmerkingen

  1. Kunnen we het verkeer ook niet stop zetten ,er komen teveel dodelijke slachtoffers op dit moment,
    Ook vind dat de metaalgieterijen hun deuren moeten sluiten ,ivm het grote aantal doden die tegen een kogel aanlopen

  2. Deze staatssecretaris wordt toch door geen enkele organisaties die onder zijn verantwoordelijk vallen nog serieus genomen.Wens de NPO sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *