maandag 21 januari 2019
Homepage | inheemse vogels | Wie hoort de eerste tjiftjaf?

Wie hoort de eerste tjiftjaf?

Hoort of ziet ú de eerste? De eerste tjiftjaf van het jaar? Ze kunnen namelijk ieder moment terugkomen uit het zuiden. Deze soort trekt niet erg ver weg of blijven zelfs hangen, dus zijn vroeg in het jaar weer present.
Het is een trekvogel die niet erg ver weg trekt (Zuid-Europa of Noord-Afrika). Daarom zijn ze natuurlijk ook de eersten die weer terug zijn in Nederland. Gaan trekvogels verder weg (tropisch Afrika), zoals gekraagde roodstaart, wielewaal of nachtegaal, dan heten ze lange-afstandtrekkers.

Startschot voor de lente
Een tjiftjaf is belachelijk makkelijk te herkennen. Niet aan zijn uiterlijk, want het is een ondefinieerbaar grijs-bruin-groenachtig vogeltje. Wél aan zijn zang, ook voor iedereen die nog nooit naar een vogel heeft geluisterd. Hij roept namelijk: tjíp-tjap-tjíp-tjap-tjíp-tjap. Houd uw oren dus vanaf half maart open voor de allereerste tjiftjaf van het jaar. Een startschot voor de lente.

Tuin als minibos
Misschien verwacht u het niet, maar de tjiftjaf broedt ook vaak in tuinen. Het zijn van oorsprong bosvogels, maar ze komen al in de tuin als er een meidoorn staat, wat struikjes en bodembedekkers. Voor hen is uw tuin een minibos. (Daar houdt de zwartkop trouwens ook van, liefst nog met een vlier of braam erbij.)

Het vrouwtje ploetert
Niet alle tjiftjafmannen vinden een vrouw, dus dat tjíp-tjap gaat de hele zomer door. De aanhouder wint tenslotte. En terwijl die mannen bovenin de boom zingen en insecten zoeken, zijn de vrouwtjes beneden in de struiken aan het ploeteren. Zij bouwen het nest: een onvindbaar klein bolletje, laag bij de grond. Daarna broeden ze de eieren uit. En daarna, als de jongen zijn uitgekomen, komt dat mannetje eindelijk eens naar beneden om te helpen voeren.

bron:Vogelbescherming

Tjiftjaf

Bekijk ook

Roodborst: 5 weetjes over de meest gekende tuinvogel

Dat roodborstjes je in de gaten houden bij het werken in de tuin, wist je ...

2 opmerkingen

  1. Als je vogelgeluiden hoort is het goed😘als je stemmetjes hoort.ja dan is er wat anders🤣

  2. Ik denk de tjiftjaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *