zondag 19 mei 2019
Homepage | uitheemse vogels | Waar “onze” zebravink al niet goed voor is !

Waar “onze” zebravink al niet goed voor is !

Sommige vogels leggen enorme afstanden af. Zonder te twijfelen vliegen ze van de ene naar de andere eindbestemming. We weten al een tijdje dat ze daarbij gebruik maken van het aardmagnetisch veld. Maar hoe nemen ze dat nu precies waar? Een nieuw onderzoek in het blad Journal of the Royal Society Interface geeft daar iets meer duidelijkheid over.

Eiwitten
Eerdere studies suggereerden dat de receptoren waarmee vogels het aardmagnetisch veld waarnemen zich in de ogen bevinden. Onderzoekers bestudeerden daarom verschillende eiwitten die voorkomen in de ogen van zebravinken. Daarbij stuitten ze op één exemplaar dat zich duidelijk onderscheidde van de rest. De mate waarin dit ene eiwit in het oog voorkwam, bleek – in tegenstelling tot de mate waarin andere eiwitten in het oog te vinden waren – door de dag heen niet te fluctueren.
Cry4
Het eiwit in kwestie draagt de naam Cry4. “Cry4 is een ideale magnetoreceptor aangezien het niveau van dit eiwit in de ogen constant is,” legt onderzoeker Atticus Pinzón-Rodríguez. “Dit is iets wat we zouden verwachten van een receptor die ongeacht het tijdstip gebruikt wordt.” De onderzoekers denken dan ook dat vogels zonder dit eiwit niet aan de hand van het aardmagnetisch veld zouden kunnen navigeren.
Cryptochroom
Cry4 is een zogenoemde cryptochroom. Normaal gesproken reguleren dergelijke eiwitten de biologische klok. Maar eerder vermoedden onderzoekers al dat ze belangrijk waren voor het detecteren van het aardmagnetisch veld. Dit onderzoek lijkt dat voorzichtig te onderschrijven. De onderzoekers denken dat Cry4 ervoor zorgt dat vogels in staat zijn om het aardmagnetisch veld waar te nemen, terwijl andere cryptochromen – die gedurende de dag in verschillende hoeveelheden in het lichaam worden aangetroffen – van belang zijn voor de biologische klok.
Vorig jaar bleek uit onderzoek al dat niet alleen migrerende vogels in staat zijn om aan de hand van het aardmagnetisch veld te navigeren. Zelfs vogels die er in de lente en herfst niet op uittrekken, kunnen het aardmagnetisch veld waarnemen en gebruiken om te navigeren. Pinzón-Rodríguez gaat nu nog een stap verder in zijn conclusies. “De resultaten van dit en vorig jaar wijzen erop dat andere dieren – misschien zelfs alle dieren – magnetische receptoren hebben en magnetische velden op kunnen pikken.”

bron:Scientias.nl

Bekijk ook

Eerste kuiken van doodgeschoten ooievaar komt uit ei

HERWIJNEN – Het is een aandoenlijke tafereel op de keukentafel van de ooievaarsopvang in het ...

2 opmerkingen

 1. Je moet er maar oog voor hebben.

 2. Niet alleen bij de zebravink stellen wetenschappers dit vast, ook bij de roodborst bekomen wetenschappers
  de zelfde vaststellingen.
  Toch wel opmerkelijk dat het terug te maken hebben met vormen van rode kleur die bij sommige vogelsoorten/ondersoorten voorkomen. Zoals de rode snavel bij zebravinken en of rode kleur bij kapoetsensijzen. Terwijl andere sijzensoorten doorgaans een gele kleur hebben.
  Ook bij die wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat ogen van dieren/vogels daarin een belangrijke rol spelen.
  Sinds wetenschappelijke onderzoeken 2016 is vastgesteld dat het “rode” gen (CYP2J19) belangrijke rol speelt wat betreft rood uiterlijk en of rood zien. Zelfs schildpadden beschikken over het “rode” gen (CYP2J19). Waardoor er van uitgaat dat het “rode” gen (CYP2J19) 250 miljoen jaren geleden ontstaan is, en waar wetenschappers evolutie op baseren.
  Alles heeft te maken met evolutie van dieren/vogels, en waar de mensen ook bij horen.
  Er is nog zoveel wat wetenschappers niet weten.
  Het grote nadeel is dat alle onderzoeken visueel gebeuren via het menselijk oog. En waarbij algemeen geweten is dat het visuele bij mensen niet altijd het zelfde is als het visuele bij dieren/vogels , integendeel zelfs.
  De zenuwbundels die de informatie van het oog naar de visuele centra in de hersenen zenden, worden visuele banen genoemd.
  Ook orientaties, magnetisch velden, hebben daar mee te maken.
  Cryp1 bij tuinzangers.
  Cryp2 bij fruitvliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *