dinsdag 16 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Vroeg de koeien naar buiten is ook goed voor vogels

Vroeg de koeien naar buiten is ook goed voor vogels

Melkveehouders die al hun koeien naar buiten sturen vóór het maaien van de eerste snede gras, krijgen vanaf dit jaar een subsidie van 750 euro per jaar. De maatregel is bedoeld om de weidegang te stimuleren, maar zeker ook om weidevogels ongestoord te kunnen laten broeden.

Dit heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) woensdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Eis is wel dat de dieren minstens zes uur per dag kunnen genieten van vers gras en dito buitenlucht. Nu al geven de afzonderlijke zuivelproducenten zoals FrieslandCampina hun boeren ruwweg een cent extra per liter melk zodra ze hun koeien de wei in sturen, wat neerkomt op zo’n 8.000 euro per boer per jaar.

De huidige maatregel verschilt vooral vanwege de timing van de weidegang, zegt Folkert Beekman van ZuivelNL, die gaat over de uitvoering van de regel. ‘Voor deze aanvullende regeling is juist de vroege start van belang. Boeren mogen dus niet eerst overal het gras afmaaien. Ze moeten meteen beginnen met de weidegang.’

Weidevogels
Die maatregel is vooral in het leven geroepen ten behoeve van de weidevogels, waar het slecht mee gaat. ‘Nu nog maaien de boeren té vaak en té vroeg in het jaar, waardoor de populatie van de weidevogels drastisch afneemt; met wel 90 procent. Vogels als de grutto worden met uitsterven bedreigd’, aldus Chris-Jan van der Heijden, woordvoerder van de Vogelbescherming.

bron: DeVolkskrant
foto: “Koe in weiland bij Gorssel”. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

1280px-Koe_in_weiland_bij_Gorssel

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *