donderdag 25 april 2019
Homepage | overige | Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Beverwijk – De veelbesproken volière in Park Scheybeeck blijft bestaan. Wel wordt de hoeveelheid diersoorten in de volière teruggebracht naar de toegestane hoeveelheid van tien. Ook krijgt de volière een opknapbeurt in de komende maanden. In samenwerking met de beheerder van Animal Farm worden mooie vogels in de vogelkooi geplaatst.
Inspectie constateerde ontbreken vergunningen
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben begin dit jaar een bezoek gebracht aan de volière in Park Scheybeeck in Beverwijk. Er werd geconstateerd dat er in de volière 29 wilde diersoorten dagelijks aan het publiek worden tentoongesteld zonder de hiervoor benodigde (dierentuin-)vergunning. De gemeente Beverwijk, eigenaar van het park en de volière, voldoet hierdoor niet aan de gestelde eisen in het ‘Besluit houders van dieren’ en is in overtreding.
Inwoner genieten van volière
De gemeente Beverwijk wil de volière behouden omdat er veel Beverwijkers van genieten. Hiervoor zijn verschillende scenario’s onderzocht. Hieruit is geconcludeerd dat het terugbrengen van het aantal diersoorten de beste oplossing is. Andere oplossingen blijken financieel niet wenselijk. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van de taken die horen bij het krijgen en behouden van een dierentuinvergunning, moet een gediplomeerde kracht worden aangenomen.
Beheer en onderhoud
Het beheer en onderhoud wordt voortaan uitgevoerd door medewerkers van de gemeentelijke kinderboerderij De Baak. Voordat het nieuwe diersoortenbestand zijn intrek neemt in de volière, worden de kooien helemaal opgeknapt. We verwachten dat de vogels komend voorjaar weer flink van zich laten horen.

bron/citaat:www.regioonline.nl

Volières zijn er in alle maten

Bekijk ook

Zoo Antwerpen helpt pinguïns zoeken naar partner met “lichtshow”

De Zoo Antwerpen gaat zijn koningspinguïns helpen om meer kweeksucces te boeken door middel van ...

3 opmerkingen

 1. Weer een belachelijke insteek van de NVWA. Ja deze zal ook wel weer een onozele wet hebben toegepast,
  Maar alle wetten in nederland hebben de mogelijkheid voor een dispensatie?
  Waarom ,bv niet opgeslpitst in 2 eigenaren ,of 3 ,dan mogen er 3 keer het aantal vogels gehouden worden,maar een medenkactie is niet te verwachten van dit soort instellingen.
  Het is net als met het bouwen van een woning ? Je krijgt alléén te horen wat allemaal niet mag?
  Niemand verteld wat je wel kunt ,en er kan veel ? Het is wat je als ambtenaar wilt ,helpen? Of wachten op je laatste werkdag zonder uitdagingen.
  O ja was ruim 40 jaar ambtenaar

 2. Maar hopen dat er geen muisje insluipt.

 3. Animal Farm mag sinds 2007 zich officieel dierentuin noemen.
  Wat zijn dan de problemen bij het verkrijgen van dierentuinvergunning.
  De gemeente kan toch eigenaar zijn, en dit onder bevoegdheid, onder toezicht van dierentuin Animal Farm.
  Of waren er misschien toch nog andere problemen die de buitenwereld al of niet mogen weten.

  Trouwens dit is nog maar het begin van maatregelen dieren-vogels in gevangenschap binnen de EU.

  Frankrijk is een van de eerste EU Lidstaten die de “nieuwe” EU maatregelen toepast. Die een onderscheid maakt tussen huisdieren (gedomesticeerde dieren-vogels) en niet huisdieren (niet gedomesticeerde dieren-vogels).

  Vertaalt naar het Nederlands:

  JORF No 0237 van 13 oktober 2018 tekst No 12

  “Besluit van 8 oktober 2018 tot vaststelling van algemene voorschriften voor het houden van niet-gedomesticeerde dieren” (dieren-vogels die niet erkend zijn als huisdier).

  Enkele opmerkelijke uittreksels wat vogels aangaat:

  Alle vogels die voorkomen op Bijlage A-B-C-D is er een verplichte registratie. Wat neerkomt op ringplicht of microchip. Uitgegeven door de overheid erkende vogelorganisaties-vogelbonden, of door bevoegde personen, dierenartsen, wat betreft microchip.
  Vanaf 1 januari 2019 moeten alle in gevangenschap gehouden vogels die op die op die bijlage voorkomen geregistreerd zijn. wat betekent dat niet geringde vogels voorkomend op Bijlage B-C-D voorzien moeten zijn met een geregistreerde open vogelring of microchip uitgegeven door die zelfde vogelorganisaties-vogelbonden, of diezelfde bevoegde personen, dierenartsen.
  Tot eind november gebeuren die door de vogelorganisaties-vogelbonden gratis, daarna kost elke registratie 5 Euro.
  Om dergelijke vogels te kunnen registreren, moeten de eigenaars van die vogels eerst beschikken over licentie-vergunning om dergelijke vogels in gevangenschap te mogen houden.
  Het aantal dat mag worden gehouden is afhankelijk van soort(en) vogels.

  Ook zijn er “nieuwe” regels wat betreft markeren met naadloze vogelringen.
  In volgorde de volgende opschriften:
  eerste letter F van Frankrijk.
  de laatste twee cijfers van gebruik-uitgave.
  de diameter van de ring in millimeters vanaf 10 mm, in 1/10 van een millimeter onder de 10 mm.
  de serienummer van de vogel met drie of vier cijfers.
  het acroniem van de organisatie die de ring uitgeven.
  het persoonlijk nummer (kweeknummer) van de eigenaar bestaande uit vier cijfers, of een letter gevolgd door drie of vier cijfers, of twee letters gevold door twee cijfers.
  Dit is hoofdzakelijk van toepassing voor vogels wildvorm-wildkleur. officieel erkende kleurslagen, mutaties/mutanten worden beschouwd als gedomesticeerd, als huisdier. De kleurslagen, mutaties/mutanten die niet officieel worden erkend, worden aanzien als wildvorm-wildkleur, als niet gedomesticeerd (niet huisdier).

  De grootste problemen komen vooral voor bij niet geringde kapoetsensijzen en of Japanse nachtegalen.

  Elke vogel afzonderlijk beschikt over een overdrachtscertificaat-bewijs, en bij elke overdacht verplicht aanwezig moet zijn, of op zijn minst een kopie ervan. Waarbij telkenmale de nieuwe eigenaar is vermeld.
  Zodanig dat elke transactie, traject, etc, van elke vogel afzonderlijk gekend zijn.

  Het komt er op neer dat toekomstgericht dit bij alle EU Lidstaten zal worden toegepast.

  Ook wat betreft vervoer-transport zijn er aanpassingen.
  Alle formaliteiten moeten in het Frans zijn.
  Wat buitenlanders betreft zijn er nogal wat discussies.
  Maar een ding is zeker, wie in Frankrijk vogels in bezit heeft die voorkomen op Bijlage B-C-D moeten geregistreerd zijn zoals vogels die voorkomen op Bijlage A. Ook wat buitenlanders, niet Fransen, aanbeland.

  Bij verschillende fora’s/forums doet de ronde dat velen zullen stoppen met de vogelhobby, of overschakelen naar kanaries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *