woensdag 17 oktober 2018
Homepage | natuurbescherming | Vogels verwarren plastic met eten door geur algengroei

Vogels verwarren plastic met eten door geur algengroei

Maar al te vaak worden dode vogels gevonden met een buik vol plastic afval. Werken ze dat naar binnen omdat het eruit ziet als voedsel? Niet altijd, zeggen wetenschappers in een nieuwe studie. Sommige vogels eten plastic omdat het ruikt als voedsel.

Dimethylsulfide is voor sommige vogels teken voor eten
Plastic dat in zee drijft, blijkt een geur te verspreiden die voor sommige zeevogels het teken is dat er wat te eten valt. Die geur zorgt ervoor dat afval met voedsel wordt verward. Vooral vogels die beschikken over een goed ontwikkelde reukorgaan, zoals albatrossen en stormvogels, worden hierdoor misleid.
Plastic dat in zee drijft wordt gemakkelijk ‘vervuild’ door algen die zich aan het plastic hechten en een zwavelverbinding (dimethylsulfide) produceren. Deze zwavelverbinding komt vrij als algen worden gegeten door krill en deze kleine zeedieren zijn een favoriet maaltje voor zeevogels.

Van eerdere studies is bekend dat dimethylsulfide sommige zeevogels aantrekt en dient als een teken dat er kan worden gegeten.
Wij kennen de zwavelverbinding van de geur die ontstaat bij het koken van zeevruchten. Zij draagt ook bij aan de typische zeelucht.
Dat drijvend plastic een ‘eetgeur’ opdoet en vervolgens verspreidt toonden de onderzoekers aan door schone plastic bolletjes, vastgemaakt aan boeien, voor de kust van Californië in zee te laten drijven. Hiervoor gebruikten ze drie plasticsoorten die veel voorkomen en vaak als afval in zeeën rondzwerven.
Binnen een maand bleken de bolletjes niet schoon meer en sterk genoeg naar dimethylsulfide te ruiken om te worden opgemerkt door zeevogels met een goede reukzin.
Vogels met minder scherp reukorgaan eten minder plastic
De onderzoekers schrijven in Science Advances dat vogels met een minder ontwikkeld reukorgaan minder last hebben van de misleiding. Zeevogels die de geur van dimethylsulfide op grote afstand kunnen onderscheiden lopen een zes keer grotere kans om plastic te eten dan vogels die dat niet kunnen, aldus de auteurs.

Toch spreken ze de vrees uit, gebaseerd op eerdere voorspellingen, dat in het jaar 2050 niet minder dan 99 procent van alle zeevogels plastic binnen zal hebben gekregen. De wijze waarop andere zeevogels en zeedieren als pinguïns en zeeschildpadden zich vullen met plastic behoeft nader onderzoek, aldus de auteurs.

Jan van Gils, onderzoeker bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), noemt de studie waardevol omdat die voor het eerst duidelijk maakt welk mechanisme er schuilgaat achter het eten van plastic door in elk geval een deel van de zeevogels. Hij schaart zich achter het pleidooi van de Amerikaanse auteurs om alleen nog plastic te produceren met zodanige eigenschappen dat levende organismen zich er minder snel aan hechten wanneer het als afval over de oceanen zwerft.

bron: Volkskrant
foto: Americablog

Een dode albatros met een maag vol plastic
Een dode albatros met een maag vol plastic

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

1 opmerking

  1. Daar om is het belangrijk om afbreekbaar plastic te produceren,zodat dit soort dingen bijna niet meer voor komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *