woensdag 24 april 2019
Homepage | overige | Vogelliefde Hapert bestaat halve eeuw

Vogelliefde Hapert bestaat halve eeuw

HAPERT – ,,We kwamen veel in het café van Harrie Claassen. Kletsen over vogels. Theo Michelbrink stelde een club voor. Hij werd voorzitter en ik penningmeester”, herinnert Wil Jansen zich. Vijftig jaar later is hij nog steeds lid van Vogelliefde Hapert.
De 73-jarige vogelman is een echte natuurliefhebber: ,,In de beginjaren was het avontuur, ook een beetje armoede. Vogels kon je zelf vangen. Grenzen opzoeken, zo ben ik wel.” Nu specialiseert hij zich in gouldamadines, een kleurrijk Australisch vogeltje, dat daar bijna uitgestorven is. Hij geniet ervan. ,,Zet wat koppeltjes bij elkaar en je krijgt allerlei kleuren. Het zijn net toverballen.”
,We gaan voor kwaliteit”, aldus voorzitter Henri Rijkers. ,,Observeren, uitzoeken, koppelen en klaarmaken voor de expositie. Daar gaat het om. Het kost jaren om de perfecte vogel in de kooi te krijgen.” Het leverde hem vele titels en een nationaal kampioenschap op.

De club besteedt veel aandacht aan informatie-uitwisseling, want ook de wereld van de vogelaar wordt strenger. ,,Je mag niet alles houden. Ook wij hebben te maken met ziektes, zoals de Vogelgriep. Op tentoonstellingen bewaken controleurs het dierenwelzijn”, legt Rijkers uit.

Kempencombinatie
De grootste uitdaging voor Vogelliefde is de vergrijzing, maar de voorzitter klaagt niet met een stabiel ledenaantal van 65. Vogelliefde Hapert stond aan de basis van de Kempencombinatie, een samenwerkingsverband van tien verenigingen om kennis te behouden. Daarnaast is de club van Rijkers met andere instanties actief in natuureducatie voor basisscholen.

,,We hebben ook leden, die geen vogels houden, maar wel echte vogelkenners zijn. We hangen nestkastjes, zoals bij de visvijver in Hapert”, zegt Wil Jansen. Voor hem is het cirkeltje op die manier rond. Uiteindelijk blijft het de natuur die trekt, zowel buiten als in de volière.

In het weekeinde van 14 t/m 16 december wordt het jubileum gevierd met een districtstentoonstelling in Den Tref in Hapert met zo’n 1400 vogels van 180 kwekers. De openingstijden zijn vrijdag: 20-22 uur, zaterdag 10-22 uur en zondag 10 tot 17 uur. Op zaterdag houdt de jubilerende vereniging een receptie van 16-18 uur. Entree kost 2 euro.
bron:ed.nl

Bekijk ook

Vogels dreigen te verdwijnen van het Vogeleiland

DEVENTER Een vogeleiland zonder vogels? De kans zit er dik in. De pauwen, parkieten en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *