donderdag 18 oktober 2018
Homepage | natuurbescherming | Vogelgriepdreiging komt uit het Oosten

Vogelgriepdreiging komt uit het Oosten

De dreiging van vogelgriep komt uit het Oosten. Voor Nederland nu acuut, gezien de vondst van een besmette vogel vlakbij de grens in Duitsland en twee nieuwe besmettingen in Bulgarije. Maar ook Europa moet met name de Oostelijke trekroutes in de gaten houden, volgens EFSA.
In de Duitse gemeente Osterwald, slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens ter hoogte van Hardenberg, werd afgelopen week bij een wilde eend hoogpathogene vogelgriep H5N8 gevonden. Avined meldt dat het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut dit ambtelijk heeft bevestigd. “De besmetting maakt wederom duidelijk dat het vogelgriepvirus zich in de omgeving bevindt en strikte biosecurity noodzakelijk blijft”, aldus Avined in zijn nieuwsupdate.
Nederland ligt middenin het hoogrisicogebied wat betreft de aanwezigheid van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels. Het instituut kwam afgelopen week met een uitgebreide rapportage, met daarin adviezen om het risico op uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) te verkleinen.

bron:Boerderij.nl

Bekijk ook

Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Beverwijk – De veelbesproken volière in Park Scheybeeck blijft bestaan. Wel wordt de hoeveelheid diersoorten ...

4 opmerkingen

 1. Nu wij weten dat de vogelgriep uit het oosten komt ? En overgebracht wordt door de eenden.kunnen wij beperkte import van nieuw bloed voor onze vogels ook weer toestaan.
  De valse voorwendsels door de dierenbescherming blijkt dus van géén kant te kloppen dat het door de import kwam.
  Dus kunnen we dat weer ongedaan maken🤔of was het gewoon om de import stop te zetten? En de vogelhouder aan de kant te schuiven.als criminelen.?

 2. Is een van de mogelijkheden van/bij insleep vogelgriep.
  Maar er zijn nog verschillende andere mogelijkheden van/bij insleep vogelgriep.
  Denk maar aan het vervoer, het transport, via de mensen zelf. Zelfs via preventief wormenkuur bij dieren/vogels.

  De factor hygiéne is een van de belangrijkste onderdelen bij dergelijke virussen.
  Vandaar dat de hygiene maatregelen vogelgriep een van de belangrijkste preventieve maatregelen vogelgriep.

  Als er bij preventieve maatregelen vogelgriep een algemeen contactverbod is tussen bezoekers en vogels, zoals kinderboerderijen, hoe worden dan vogels verhandeld op/bij vogelbeurzen?
  Of waren/zijn die vogelbeurzen op dat moment verboden?

  • Een virus is grenzeloos en kan zelfs door de lucht zich verplaatsen en met die grote aantallen gastheren bij elkaar verspreid over een gigantisch gebied is geen enkele vorm van hygiéne afdoende of het zou wereldwijd moeten maar dan nog.

 3. Bij recente onderzoeken blijkt er nog een bijkomend gevaar.
  Namelijk dode dieren/vogels (kadavers) die door het smelten van het ijs vrijkomen. Dit vanwege langdurige warme periodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *