donderdag 25 april 2019
Homepage | regelgeving | Vogeldieven slaan toe: ‘alle vogels zijn weg, ik kan opnieuw beginnen’

Vogeldieven slaan toe: ‘alle vogels zijn weg, ik kan opnieuw beginnen’

Vogeldieven slaan weer volop toe in deze tijd van het jaar, net wanneer de diertjes op zijn mooist zijn. Voor hobbyisten een ramp. “Ik kan opnieuw beginnen.”

Theo Fransen (71) uit Helmond kan wel janken. Sterker nog, dat heeft hij de afgelopen dagen volop gedaan. Weer schiet hij vol als hij vertelt over de 150 kanaries die bij hem zijn gestolen. “Ik ben er elke dag mee bezig. Elke ochtend als ik om half tien terugkom van mijn ronde als chauffeur voor de Antoon van Dijkschool. Dan is het koffie, krantje en de vogels verzorgen en ’s avonds weer een uur of twee. Voeren, observeren.”

Die dagelijkse routine is weg, dankzij twee dieven die in de nacht van 25 op 26 september toesloegen. Het duo stal een ladder van een schildersbusje verderop in de straat, klommen op het dak van de schuur en lieten zich door een lichtkoepel naar beneden zakken. In de volière vingen ze met schepnetten en met de hand – vogels zitten stil in het donker – de kanaries. Geschatte verkoopwaarde: zo’n 5.000 euro.

Harlekijn
De kanaries die Fransen kweekt, zijn kleurrijk en dus gewild onder handelaars. Denk aan harlekijn, rood vetstof, en zwartgrijsvleugelroodmozaïek. “Nu kan ik niet naar markten, niet naar tentoonstellingen. Het is weg. Ik kan opnieuw beginnen.”
Fransen is niet het enige slachtoffer van vogeldieven in de regio. De afgelopen drie weken sloegen inbrekers toe in onder meer Nuenen, Son en Breugel, Liempde en Beek en Donk. Honderden vogels verdwenen hierbij.
Hans van der Stroom van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (ANBV) weet er alles van. “Het is een structureel probleem. Mensen doen wel aangifte, maar opsporing is geen prioriteit voor de politie. Eigenlijk zou er internationaal iets mee moeten gebeuren.” De regionale politie laat weten dat zij vogeldiefstallen niet meer aandacht geeft dan andere diefstallen. Gestolen vogels gaan doorgaans direct de grens over om verkocht te worden op de zwarte markt. Doordat regelgeving per land verschilt, is opsporing moeilijk. Zo moeten in Nederland bijna alle vogels een ring aan de poot dragen. In België lang niet altijd, dus dan is een vogel met afgeknipte ring makkelijk doorverkocht.

4.700 euro
Theo Heinsbergen (69) uit Beek en Donk maakt zich geen illusies. “Ik zie mijn 39 vogels nooit meer terug.” Zijn putters, zwarte sijzen en vale woestijnvinken verdwenen in de nacht van 28 op 29 september. “De volière in mijn achtertuin is aan de voorkant optisch beveiligd en staat met de achterkant tegen een betonnen schutting.”
Dat bleek niet genoeg. Toen Heinsbergen ’s ochtends de tuin in keek, zag hij het bedrijfspand van zijn achterbuurman liggen. “Ze hebben de schutting afgebroken, het gaas doorgeknipt en de vogels gevangen.” Marktwaarde van de beestjes: zo’n 4.700 euro.
Ook in Beek en Donk waren het twee onherkenbare mannen, bleek uit camerabeelden van buren. En ook in Beek en Donk is het verdriet groot. “De vogels zijn nu uit de rui, dus op zijn mooist”, vertelt Heinsbergen. “Een jaar of zes geleden ben ik opnieuw begonnen met het kweken van een stam. Mijn motivatie om opnieuw te beginnen ligt nu onder het vriespunt.”

Beide heren zijn verzekerd voor diefstal en beide heren gaan extra veiligheidsmaatregelen treffen. Al garandeert dat niets, denkt Fransen in Helmond. “Ik verkoop wel eens vogels via Marktplaats. Dan komt iemand langs en die vraagt: verkoop je nog meer? Ik laat dan enthousiast alles zien. Ik heb de laatste tijd verschillende mensen over de vloer gehad. Wie zegt niet dat… Maar ik kan niemand beschuldigen.”

bron: EindhovensDagblad

Bekijk ook

9.000 gefokte fazanten vrijgelaten door dierenrechtenactivisten

Dierenrechtenactivisten in het Verenigd Koninkrijk hebben vrijdagnacht 9.000 fazanten vrijgelaten. De dieren zijn opgefokt op ...

1 opmerking

  1. Ja blijven altijd weer mensen die een ander zijn hobby stuk maken.en de rechter ? Geeft dan een straf van ? Niet weer doen ? Slechte jeugd gehad , ouders aan de drank? Of heeft problemen thuis ?
    En het slachtoffer ? Heeft pech , mag proberen zijn geld terug te krijgen via de deurwaarders en als ze niet betalen? Mag het slachtoffer de deurwaarder ook betalen.
    Spreek uit ervaring, Heb het namelijk ook meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *